Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeVINKA ĆE VAM CVJETATI SVE DO OKTOBRA AKO IMA PRAVILNU NJEGU: Sljedeće...

VINKA ĆE VAM CVJETATI SVE DO OKTOBRA AKO IMA PRAVILNU NJEGU: Sljedeće 3 stvari uradite da bi bile BUJNE i tokom VRELOG LJETA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vinka  (Catharanthus roseus)  je prelijepo dekorativno cvijeće koje ne zahtijeva mnogo pažnje oko gajenja i održavanja. Naprotiv, uz minimalno truda imaćete divnu biljku koja može da vam ukrasi svaki kutak.

Vinka je višegodišnja biljka porijeklom sa Madagaskara. Prelijepo izgleda gdje god je posadite, a domaćice je obožavaju, jer se vrlo lako održava, a traje do prvog mraza, skoro do početka zime. Potrebno je samo malo volje, kako bi ova ljepotica krasila vaše dvorište.

Cvjetanje započinje u aprilu, a žiličasti korijenov sistem je dobro razvijen i biljka je stabilnog rasta. Visina je u proseku 20 cm, ali novije sorte daju i druge osobine. Imaju blago polegli habitus, što omogućava i njenu drugačiju upotrebu.

vinka
Foto: agrosavjet.com/cvijet vinka

Cvijet ima pet latica i može se naći u raznim bojama poput: bijele, roza, crvene, ljubičaste, plave, narandžaste i sl. Njen list je, takođe, dekorativan, tamno zelene je boje i ima u sredini bijelu liniju. Postroji mogućnost da je sadite i u saksiju i u zemlju, kako god vam je lakše.

Ova jednogodišnja cvijetnica idealna je za prostore na kojima preovladava sunce, jer dobro podnosi visoke temperature. Međtutim, veliki plus vinke je što uspijeva i na balkonima koji nemaju dovoljno svjetlosti, a osim toga nije potrebno da budete preveliki stručnjak za biljke da biste gajili ovu ljepoticu.

U našoj zemlji su prisutne dvije osnovne vrste vinki – žbunasta i padajuća. Obe vrste su podjednako zanimljive. Koju ćete odabrati zavisi za koji vam je prostor potrebna. Ako sadite biljku u vrtu uzmite žbunaste, a ukoliko želite da ova biljka bude ukras vašeg balkona ili terase onda odaberite padajuće vrste.

Kako se vinka pravilno njeguje?

Zaliva se tek kada je zemlja prosušena, nikako prije, da ne bi počeo korijen da truli zbog mnogo vode.

Obavezno je prihranjujte, dok je vinka mlada – manje, a kako raste i razvija se, povećajte količinu. Po savjetima stručnjaka, jednom nedeljno je uglavnom dovoljno.

A za što duži rok trajanja biljke, veoma je bitno orošavanje, kako bi bila što bujnija.

Orošavanje se vrši ili rano ujutro, ili kada sunce zađe. Nikako nemojte to da radite po najvećem suncu, inače ćete spariti biljku. Otporna je na bolesti, i ukoliko poštujete pravila sadnje i njege ove biljke nećete imati problema sa njom.

Vinka

Najlakše i najbolje razmnožavanje vinki je iz sjemena. Sjeme se skupi u jesen, u oktobru mjesecu, i njegova sjetva se obavlja krajem zime. Sjeme se sije u mješavinu zemlje, tresete i pijeska. Da bi nicanje bilo bolje, nakon sjetve prekrijte tu površinu folijom.

Kada biljka nikne (nakon pet do sedam dana), mora biti na mjestu gdje je temperatura približno 25 stepeni. Sadnju biljke obavite mjesec dana nakon klijanja iz sjemena.

Kada sadite biljku na otvorenom sadite 20-tak biljaka po metru kvadratnom, dok u žardinjeri možete na rastojanju od 25 cm.

Ako želite da ih sačuvate za zimu, unesite ih na neko toplo mjesto i orežite, a kada tokom proleća otopli, možete da ih iznesete na terasu i mladice će da izbiju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI