Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaVermikompostiranje - Glistenjak najhranljiviji za cvijeće i povrće

Vermikompostiranje – Glistenjak najhranljiviji za cvijeće i povrće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vermikompostiranje je zapravo kompostiranje pomoću glista. Ovim procesom nastaje vermikompost ili glistenjak, koji se ubraja u najbolja đubriva kojima možemo oplemeni naše ukrasne i sobne biljke. Od ovako nastalog glistenjaka možete napraviti i tečni kompost odnosno „čaj od komposta“, koji će posebno koristiti vašim ukrasnim biljkama.

Proljećni mjeseci koji su pred nama pored početka poljoprivrednih radova donose i poslove oko ukrasnog bilja, kako u baštama, tako i u sobnom ambijentu. Početak sezone posebno je važan za đubrenje i oplemenjivanje zemlje ukrasnih biljaka.

Hranljivo đubrivo za sobne ukrasne biljke ne morate kupiti, možete ga napraviti i sami, i to uz pomoć glista. Stručnjaci ističu da je ovako pripremljeno đubrivo od organskog otpada naročito korisno za biljke.

Šta je vermikompostiranje?

Vermikompostiranje jeste metod kompostiranja uz pomoć kišnih glisti. Kišne gliste u ovom procesu koriste se za dopunjavanje procesa konverzije organskog otpada. Naime, crvi se hrane organskim otpadnim materijalom, poput biljnih ostataka, ljuski jaja i slično, i kroz svoj proces varenja ga pretvaraju u izlučevine u vidu granula koje se nazivaju vermikompost ili glistenjak.

Od skoro 3.600 vrsta crva, za proizvodnju glistenjaka najčešće se koriste kalifornijske gliste (Eisenia fetida ili Eisenia andrei). Gliste mogu razgraditi bilo koji tip organskog, biorazgradivog materijala. Glistenjak može nastati od različitih ostataka hrane, od kuhinjskih ostataka i taloga kafe, preko slame i lišća, žetvenih ostataka, pa sve do otpada od živine i mliječnih otpadaka.

Na dnevnom nivou kišne gliste mogu pojesti i izlučiti polovinu svoje tjelesne težine u organskom materijalu. Kako populacija crva raste i umnožava se, tako se povećava i njihova sposobnost prerađivanja organskog materijala. Na primjer, pola kilograma kišnih glisti nedeljno može da utroši i do 3,5 kilograma organskog otpada.

Prednost glistenjaka

Glistenjak sadrži mnogo više makro i mikronutrijenata, u odnosu na standardni kompost za vrt i sobne biljke. Takođe, glistenjak sadrži više kalcijuma, azota, fosfora, magnezijuma, gvožđa i cinka. Zbog toga, glistenjak poboljšava rast biljaka, suzbija različite bolesti i infekcije koje mogu uništiti biljke.

PROČITAJTE:

Proizvodnja đubriva uz pomoć vrijednih glista

Kako i kada primijeniti đubriva u povrtnjaku?

Kako ostvariti veću plodnost zemljišta?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI