Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKako ostvariti veću plodnost zemljišta?

Kako ostvariti veću plodnost zemljišta?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Visoka plodnost zemljišta pruža vlasnicima dobre prinose. Pravilna upotreba zemljišta smanjuje vjerovatnost iscrpljivanja zemljišta. Zato je potrebno znati karakteristike humusa, procese njegovog formiranja, kao i glavne vrste tla prema koncentraciji tvari i metode za njegovo povećavanje.

Životinje koje žive u tlu imaju značajan utjecaj na formiranje tla. Glavnu ulogu u njegovom formiranju imaju zemljani crvi (gliste).

Šta je humus i kako se formira?

Humus je jedna od glavnih hemijskih i bioloških komponenti tla. To je prehranbena platforma za postojanje različitih organizama. Sloj humusa rezultat je propadanja organskih ostataka živih bića, kao i drugih komponenti koje se pojavljuju zbog njihovog životnog ciklusa (humifikacija). Ova tvar se nalazi samo u tlu. Podloga ima tamno smeđu nijansu, koja zemlji daje određenu boju. Na temelju koncentracije humusa u tlu ima svjetlu ili tamnu boju.

Najplodnija je crnica, koja ima najcrnju nijansu, jer ima visoku koncentraciju humusa. Sloj humusa obilježen je visokim sadržajem organskih tvari. Od 85% do 90% hranjivih tvari ima u strukturi tla, upravo je to svojstvo presudno za povećanje tla. Ostatak (10 – 15%) skup je širokog spektra organskih tvari koje možemo nazvati ne – humificiranim. Huminske tvari sastoje se od tri glavne komponente: huminske kiseline, fulvične kiseline i huminin.

Glavna komponenta tvari je huminska kiselina. Sadrži niz spojeva važnih za život biljaka (huminske kiseline su kompleks od četiri osnovna elementa: ugljik, kisik, vodik i dušik). Omjer sastojaka huminskih kiselina ovisi o vrsti tla, uvjetima u kojima dolazi do humifikacije i sastavu organskih ostataka koji se trebaju razgraditi. Osim toga, sastav humusa uključuje fulvične kiseline, derivate kiselina i humine. Supstrat ima brojne anorganske i organske komponente. Humati i fulvati su organski, a anorganski dio su razni minerali. Fulinske kiseline su topive u vodi, a molekule huminske kiseline se ne rastvaraju u vodi. To usporava ispiranje humusne podloge iz zemlje. Kada se tvar otopi u alkalijama, mineralne tvari brzo apsorbiraju biljne kulture.

Preminule biljke, životinjski ostaci, opalo lišće i drugi biolški otpad koji služi kao osnova za humus podvrgavaju se procesima raspadanja tokom vremena(huminifikacija). Kao rezultat, oni su hrana za veliki broj mikroorganizama u tlu i glista. Za njihovo postojanje i proizvodnju humusne podloge potrebno je puno vlage, topline i kisika. Te komponente su osnova za stvaranje humusa u tlu.

Kako postići dovoljnu aeraciju tla?

Važan uslov za stvaranje visoko kvalitetnog humusa je dovoljna aeracija tla. Životinje konstatno formimiraju sistem poteza koji njihovi stanovnici – gliste stalno čiste i održavaju. Ovaj sistem poteza stvara ventilaciju i omogućava kisiku da prodre u duboke horizonte tla, a zahvaljujući tome, tamo se mogu razviti aerobni procesi.

Visoka koncentracija humusnog supstrata poboljšava ravnotežu vode, topline i kisika u plodnom sloju zemlje. U ovom slučaju se aktiviraju procesi stvaranja ugljičnog dioksida i nitrata, neophodnih za fotosintezu biljaka, kao i fiksacija dušikovih molekula iz atmosfere pomoću organizama smještenih u gornjim slojevima zemlje. Važno je uzeti u obzir svojstva i funkcije plodnoga sloja.

Među svojstvima humusa ističe se: zasićenost supstrata korisnim elementima, utjecaj na propusnost tla, povećavajući njegovu krhkost, pretvorba strukture tla, apsorpcija radionuklida, soli aromatskih ugljikovodika, teških metala.

Sljedeće kategorije se obično nazivaju funkcionalnim nizovima:

– Fizički koji pruža formiranje strukture tla povećane snage, promiče povoljnu cirkulaciju vode, stabilnu temperaturu zraka. Zahvaljući njemu postiže se dobar rast korijena, poboljšava se kohezija lakih struktura tla s istodobnim labavljenjem pretjerano gustih slojeva;

– Hemijska: jamči nakupljanje i dugotrajno skladištenje hranjivih sastojaka, osigurava očuvanje elemenata do početka procesa mineralizacije. Nakon mineralizacije dolazi do oslobađanja prethodno nagomilanih elemenata(kalij, fosvor, dušik itd).;

– Biološki doprinosi povoljnom razvoju i postojanju mikroorganizama u sastavu supstrata.

Zašto je humus važan za biljke?

Humus igra najveću ulogu u plodnosti tla. Među njegovim zadacima ističu se vezanje čestica u tlu za grudice(agregati), stvaranje vrijednih građevina s agronomskog stajališta, stvaranje povoljnih svojstava tla za život biljaka, sadržaj hranjivih sastojaka i elemenata u tragovima za biljke.

Za biljke je humus važan s aspekta: poticanje dišnog procesa (posebno u stanju nedostatka kisika), poboljšanje poljoprivrednih proizvoda, pojačavaju fotosintezu, aktiviranje enzimske aktivnosti za fotosintetske reakcije, transporta i prometa elemenata u biljnom sistemu, razvoj biljaka, povećanje otpornosti na nepovoljne uslove okoliša i pesticidne učinke, povećati razinu kiseline u području korjena.

Sloj humusa obilježen je visokim sadržajem hranjivih sastojaka. To ukazuje na plodnost tla. Humus se aktivno koristi za poboljšavanje sastava tla i kvalitet uzgajanih biljaka.

Autor Tatjana Vučković

Izvor: Poljoprivreda.ba

PROČITAJTE:

LUPINA – Stanovnik bašte koji prirodno poboljšava zemljište

Vermikompostiranje: Glistenjak najhranljiviji za cvijeće i povrće

Znate li da je štetno prevrtati tlo – orati, štihati? Evo zbog čega

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

okvašivači

Šta su okvašivači i kako se koriste?

Okvašivači ili ađuvanti su pomoćna sredstva za primjenu sa pesticidima i folijarnim đubrivima, a korsite se u cilju povećanja njihove efikasnosti, poboljšanja načina djelovanja...