Subota, 22 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKako ostvariti veću plodnost zemljišta?

Kako ostvariti veću plodnost zemljišta?

Visoka plodnost zemljišta pruža vlasnicima dobre prinose. Pravilna upotreba zemljišta smanjuje vjerovatnost iscrpljivanja zemljišta. Zato je potrebno znati karakteristike humusa, procese njegovog formiranja, kao i glavne vrste tla prema koncentraciji tvari i metode za njegovo povećavanje.

Životinje koje žive u tlu imaju značajan utjecaj na formiranje tla. Glavnu ulogu u njegovom formiranju imaju zemljani crvi (gliste).

Šta je humus i kako se formira?

Humus je jedna od glavnih hemijskih i bioloških komponenti tla. To je prehranbena platforma za postojanje različitih organizama. Sloj humusa rezultat je propadanja organskih ostataka živih bića, kao i drugih komponenti koje se pojavljuju zbog njihovog životnog ciklusa (humifikacija). Ova tvar se nalazi samo u tlu. Podloga ima tamno smeđu nijansu, koja zemlji daje određenu boju. Na temelju koncentracije humusa u tlu ima svjetlu ili tamnu boju.

Najplodnija je crnica, koja ima najcrnju nijansu, jer ima visoku koncentraciju humusa. Sloj humusa obilježen je visokim sadržajem organskih tvari. Od 85% do 90% hranjivih tvari ima u strukturi tla, upravo je to svojstvo presudno za povećanje tla. Ostatak (10 – 15%) skup je širokog spektra organskih tvari koje možemo nazvati ne – humificiranim. Huminske tvari sastoje se od tri glavne komponente: huminske kiseline, fulvične kiseline i huminin.

Glavna komponenta tvari je huminska kiselina. Sadrži niz spojeva važnih za život biljaka (huminske kiseline su kompleks od četiri osnovna elementa: ugljik, kisik, vodik i dušik). Omjer sastojaka huminskih kiselina ovisi o vrsti tla, uvjetima u kojima dolazi do humifikacije i sastavu organskih ostataka koji se trebaju razgraditi. Osim toga, sastav humusa uključuje fulvične kiseline, derivate kiselina i humine. Supstrat ima brojne anorganske i organske komponente. Humati i fulvati su organski, a anorganski dio su razni minerali. Fulinske kiseline su topive u vodi, a molekule huminske kiseline se ne rastvaraju u vodi. To usporava ispiranje humusne podloge iz zemlje. Kada se tvar otopi u alkalijama, mineralne tvari brzo apsorbiraju biljne kulture.

Preminule biljke, životinjski ostaci, opalo lišće i drugi biolški otpad koji služi kao osnova za humus podvrgavaju se procesima raspadanja tokom vremena(huminifikacija). Kao rezultat, oni su hrana za veliki broj mikroorganizama u tlu i glista. Za njihovo postojanje i proizvodnju humusne podloge potrebno je puno vlage, topline i kisika. Te komponente su osnova za stvaranje humusa u tlu.

Kako postići dovoljnu aeraciju tla?

Važan uslov za stvaranje visoko kvalitetnog humusa je dovoljna aeracija tla. Životinje konstatno formimiraju sistem poteza koji njihovi stanovnici – gliste stalno čiste i održavaju. Ovaj sistem poteza stvara ventilaciju i omogućava kisiku da prodre u duboke horizonte tla, a zahvaljujući tome, tamo se mogu razviti aerobni procesi.

Visoka koncentracija humusnog supstrata poboljšava ravnotežu vode, topline i kisika u plodnom sloju zemlje. U ovom slučaju se aktiviraju procesi stvaranja ugljičnog dioksida i nitrata, neophodnih za fotosintezu biljaka, kao i fiksacija dušikovih molekula iz atmosfere pomoću organizama smještenih u gornjim slojevima zemlje. Važno je uzeti u obzir svojstva i funkcije plodnoga sloja.

Među svojstvima humusa ističe se: zasićenost supstrata korisnim elementima, utjecaj na propusnost tla, povećavajući njegovu krhkost, pretvorba strukture tla, apsorpcija radionuklida, soli aromatskih ugljikovodika, teških metala.

Sljedeće kategorije se obično nazivaju funkcionalnim nizovima:

– Fizički koji pruža formiranje strukture tla povećane snage, promiče povoljnu cirkulaciju vode, stabilnu temperaturu zraka. Zahvaljući njemu postiže se dobar rast korijena, poboljšava se kohezija lakih struktura tla s istodobnim labavljenjem pretjerano gustih slojeva;

– Hemijska: jamči nakupljanje i dugotrajno skladištenje hranjivih sastojaka, osigurava očuvanje elemenata do početka procesa mineralizacije. Nakon mineralizacije dolazi do oslobađanja prethodno nagomilanih elemenata(kalij, fosvor, dušik itd).;

– Biološki doprinosi povoljnom razvoju i postojanju mikroorganizama u sastavu supstrata.

Zašto je humus važan za biljke?

Humus igra najveću ulogu u plodnosti tla. Među njegovim zadacima ističu se vezanje čestica u tlu za grudice(agregati), stvaranje vrijednih građevina s agronomskog stajališta, stvaranje povoljnih svojstava tla za život biljaka, sadržaj hranjivih sastojaka i elemenata u tragovima za biljke.

Za biljke je humus važan s aspekta: poticanje dišnog procesa (posebno u stanju nedostatka kisika), poboljšanje poljoprivrednih proizvoda, pojačavaju fotosintezu, aktiviranje enzimske aktivnosti za fotosintetske reakcije, transporta i prometa elemenata u biljnom sistemu, razvoj biljaka, povećanje otpornosti na nepovoljne uslove okoliša i pesticidne učinke, povećati razinu kiseline u području korjena.

Sloj humusa obilježen je visokim sadržajem hranjivih sastojaka. To ukazuje na plodnost tla. Humus se aktivno koristi za poboljšavanje sastava tla i kvalitet uzgajanih biljaka.

Autor Tatjana Vučković

Izvor: Poljoprivreda.ba

PROČITAJTE:

LUPINA – Stanovnik bašte koji prirodno poboljšava zemljište

Vermikompostiranje: Glistenjak najhranljiviji za cvijeće i povrće

Znate li da je štetno prevrtati tlo – orati, štihati? Evo zbog čega

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

uvoz žovotinja

Farmeri upozoravaju: Prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke...