Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeVALERIJANA nije samo za smirenje - Evo za šta je sve možemo...

VALERIJANA nije samo za smirenje – Evo za šta je sve možemo koristiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ova biljka preporučuje se i za liječenje bolesti zavisnosti, a naročito je korisna za odvikavanje od pušenja
Za šta se upotrebljava valerijana?

Valerijana ili odoljen se koristi kod nervne napetosti, razdražljivosti, stresa. Njena efikasnost je potvrđena kod padavice, histerije, grčevitih bolova u predijelu srca, grčeva u disajnim putevima, nervozi koja se ispoljava na želucu i crijevima. Za nesanicu se kombinuje sa kamilicom u vidu umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog pritiska i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom, valerijani se mogu dodati lipa i glog za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Utiče na smanjenje krvnog pritiska, pa osobe koje inače imaju tegobe izazvane niskim krvnim pritiskom treba da vode računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom.

Upotrebljava se za različita stanja:

  • pri opštoj uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usljed razdraženosti,
  • pri nesanici koja je posljedica nervoze,
  • pri živčanim srčanim tegobama propraćenim lupanjem srca i osećajem straha u predijelu srca

opušta grčeve u mišićima i želucu
djeluje kao analgetik pa pomaže kodmenstrualnih bolova

ublažava simptome astme
snižava krvni pritisak

Kako se koristi valerijana?

Kao čaj: 2-3g korijena valerijane na šolju vode, nekoliko puta dnevno. 20-30 kapi tinkture, tri puta na dan za smirenje ili po potrebi. Kod nesanice 1-2 sata prije odlaska na spavanje 30 kapi tinkture. Čaj odoljena ima prilično jaku aromu i ukus, pa ako njegova aromatičnost ne odgovara uvek možete upotrebiti tinkturu ili kapsule. U komercijalnim preparatima često se kombinuje sa matičnjakom, glogom i hmeljom.

Kada se ne smije koristiti valerijana?

Valerijana se ne sme koristiti u trudnoći, dojenju, pri istovremenoj primjeni sedativa, barbiturata, narkotika. Ne izaziva fizičku zavisnost, ali ponekad se ljudi previše oslanjaju na valerijanu. Ne treba je uzimati u dugotrajnim razdobljima bez otkrivanja pravog razloga napetosti.

Valerijana ne pokazuje mnogo nuspojava, osim blago hipotenzivnog učinka (smanjenje krvnog pritiska), no treba biti obazriv ako se kombinira s drugim lijekovima istog djelovanja: nikad se ne preporučuje istodobno započeti terapiju takvim lijekovima i valerijanom.

PROČITAJTE:

Moćno rješenje za bolji san

Ne bacajte LJEKOVITE sjemenke DINJE

Očajnica – Idealna trava za žene

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI