Ponedjeljak, 26 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetUzgajanje pilića u ljetnim mjesecima - Kako ublažiti negativne efekte visokih temperatura?

Uzgajanje pilića u ljetnim mjesecima – Kako ublažiti negativne efekte visokih temperatura?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgajanje pilića u ljetnim mjesecima praćeno je uz dosta muka i problema, prije svega zbog visokih temperatura. Farmeri znaju da je mnogo lakše zagrijati objekte u zimskim mjesecima, nego rashladiti ih u ljetnim. Kako najbolje da napravite atmosferu koja će biti prijatna za piliće, samim tim i da smanjite uginuća, pitali smo profesorku sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Lidiju Perić.

U periodu visokih temperatura, pogotovo u posljednjim fazama proizvodnje, strah proizvođača živinskog mesa je opravdan, potvrđuje Perić. „Visoke temperature vrlo negativno utiču, ne samo na prirast i konverziju, nego mogu da dovedu do povećanog uginuća, čiji smo svjedoci bili prethodnih godina.“, kaže ona.

Proizvođačima živinskog mesa su date sljedeće preporuke, u zavisnosti od toga kakve objekte i opremu imaju. Oni koji su osposobili objekte tunelskom ventilacijom za borbu protiv žarkih dana treba da je koriste. Ujedno je to i najbolje rješenje za ovaj problem.

Pročitajte: Tov pilića – Osnovna pravila za uspješan uzgoj

„Tunelska ventilacija omogućava brzu izmjenu vazduha i visoko strujanje vazduha koje rashlađuje objekat“, kaže dr Perić, a kao dodatnu pogodnost izdvaja ukoliko postoji dodatno hlađenje na ulasku vazduha u objekat.

U slučaju da imate ovu ventilaciju, vjerovatno vam je poznato da je podešena da se uključi ukoliko temperatura pređe definisanu granicu.

Upotreba ventilatora, polijte krov vodom

Da bi i proizvođači koji nemaju ove rashladne sisteme uspjeli da obore visoke temperature dr Lidija Perić predlaže imrpovizovanje, što podrazumjeva da se maksimalno iskoriste ventilatori i da se krov polije hladnom vodom.

Pročitajte: Pravilan način gajenja i ishrane pilića – Uspjeh zagarantovan!

„Mogu da se otvore ulazna vrata od otvora i da se jednostavno stavi crijevo koje se izbuši na nekoliko mjesta i tu da se napravi zid od vode kroz koji će se uvući vazduh u objekat“, savjetuje ona.

U upotrebi su za bolju cirkulaciju vazduha i takozvani „mješači vazduha“, nalik ventilatorima.

Još jedna od preporuka je korekcija ishrane, što podrazumjeva smješe sa nižom energijom, uz to i upotrebu paketa kiselina i vitaminskih preparata koje je moguće dodati u vodu.

Dr Lidija Perić, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI