Srijeda, 28 Jula, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoUz ovu mjeru do visokih i stablinih prinosa jagode

Uz ovu mjeru do visokih i stablinih prinosa jagode

Zašto je uklanjanje stolona važno za samu biljku jagode, kada se vrši i na koje sve načine pročitajte u nastavku teksta.

Biljka umjesto u plod hranu usmjerava u stolon

Stoloni su dijelovi jagode koji služe za vegetativno razmnožavanje. Međutim, kako kaže naš sagovornik oni su u proizvodnim zasadima onaj negativan dio biljke.

„Kada pričamo o njihovom razvoju najintenzivniji je od maja pa skroz do septembra mjeseca i u tom periodu se vrši ta pomotehnička mjera koja se smatra kao obavezna. Ovom mjerom u proizvodnim zasadima jagode nećemo dobiti samo na kvalitetu plodova, već i na kvantitetu. Razlog leži u tome što biljka kada je u plodonošenju treba da svu svoju hranu usmjerava u plod, a ne u organ za razmnožavanje odnosno stolon iz koga nastaje budući živić”, rekao je Markovič.

U normalnim uslovima vrši se četiri zakidanja stolona godišnje

Potrebno je redovno obavljati taj vid ljetnje rezidbe kod jagode.

„Ova pomotehnička mjera kojom se postižu redovni prinosi se vrši u četiri navrata. Prvi put se radi pred cvjetanje jagode, oni koji se prvi pojave se uklone kako ne bi oduzimali hranu i omogućilo se dobro cvjetanje i precvjetavanje. Drugi put bi trebalo da radimo njihovo uklanjanje neposredno pred berbu, treće po završetku berbe, a četvrto uklanjanje sredinom ili krajem avgusta u normalnim uslovima. Ova četiri navrata su sasvim dovoljna da zasad ostane u dobroj rodnoj kondiciji”, izjavio je naš sagovornik.

Dodaje da međutim njihov razvoj može biti malo drugačiji jer su broj stolona i sam njihov razvoj u direktnoj vezi sa ishranom, navodnjavanjem ili sa klimatskim činiocima kao što ovih dana imamo ekstremno visoke temperature sa deficitom vodenog taloga i manjkom vazdušne vlage koji negativno utiču na samu biljku.

Pročitajte: Kalendar radova u jagodnjaku

„Još jednu stvar je bitno napomenuti, mi u praksi imamo slučajeve da je došlo do oštećenja na nekom mjestu i da na primjer nemamo bokor. U toj situaciji je poželjno da taj stolon koji se razvio od matičnog bokora i koji je došao na mjesto gde fali bokor jagode, ostavimo kako bismo sa njim popunili prazno mjesto”, rekao je za AGROmedia portal ovaj stručnjak.

Ne koristiti živiće od stolona za dalju sadnju jagoda

On ističe još jednu stvar: pojedini voćari koriste te nove živiće koji su nastali od stolona za dalju sadnju. Kako kaže, on nije pristalica toga i smatra da to nije preporučljivo, te kaže da je u ozbiljnoj proizvodnji jagoda potrebno koristiti deklarisani sadni materijal.

Stoloni negativno utiču i na dugotrajnost jednog zasada jagoda.

„Oni faktički iznuruju matični bokor, on im šalje konstantnu hranu dok se ne “uhvate” i umjesto da ta hrana bude isključivo za sam bokor, odnosno za plod koji je na njemu kada imamo završeno precvjetavanje, zametanje plodova i intenzivan porast plodova do berbe”, zaključuje Boban Marković.

Stoloni se mogu ukloniti ručno, mašinski i hemijskim putem

Kada je riječ o njihovom uklanjanju, on ističe da ono može biti ručno, mašinski i hemijski. Mašinskom uklanjanju se pribjegava kada su se oni proširili previše van bankova ili van matične biljke, te je u tom slučaju potrebno proći frezom.

Pročitajte: Regulisanje rodnosti jagode uklanjanjem lišća i rezidbom bokora

Kada je u pitanju hemijski način koriste se herbicidi ali samo oni koji nemaju translokaciono dejstvo kako ih biljka ne bi uvukla u sebe i kroz sprovodne sudove poslala do korijena. U tom slučaju, tvrdi on, dolazi do sušenja bokora.

Kada se radi o uklanjanju stolona ručno, naš sagovornik ističe da se to čini sa stolonima koji se pojavljajuju na bankovima, a u najvećem broju slučajeva u intenzivnim zasadima jagode se rade na foliji te se pribegava njihovom ručnom uklanjanju, to jest makazama, kako ne bi oštetili foliju.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Organsko đubrivo stajnjak

Ovo će vas potpuno iznenaditi – Najbolje organsko đubrivo nije kravlji...

Još od davnina, ljudi su koristili stajnjak kako bi njime đubrili njive i bašte za potrebe uzgoja biljaka. Međutim, nije svaki podesan za đubrenje...