Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteUticaj leguminoznih biljaka na popravljanje kvaliteta zemljišta

Uticaj leguminoznih biljaka na popravljanje kvaliteta zemljišta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poznato je da se u zemljištu, osim brojnih vrsta mikroorganizama, nalaze i bakterije koje žive u simbiozi sa leguminoznim biljkama (Rhizobium Bradyrhizobium).

Poslije nicanja leguminoza, nakon 10-14 dana, bakterije koje su veoma zastupljene u zemljištu, prolaze u unutrašnjost, tačnije u ćelije korijena. Prolazeći koroz korijenske dlačice, one se ubrzo umnožavaju i provociraju biljno tkivo na dijeljenje.Ćelije počinju da se intezivno umnožavaju i na kraju se formiraju krvžice. Kao što je poznato, ove bakterije imaju sposobnost da usvajaju atmosferski azot iz zemljišta. Simbiotske bakterije koriste ovaj azot za svoju ishranu, a suvišnu količinu ustupaju biljci domaćinu, od koje dobijaju ugljene hidrate.

Ako su povoljni uslovi za aktivnosti ovih bakterija, fiksacija atmosferskog azota je veoma intezivna, pa mogu da se obezbijede sve potrebne biljke u azotu. Ove količine azota koriste nadzemni dijelovi biljaka, a korijen i kvržice ostaju u zemljištu, što čini veliku količinu unijetog azota.

Pročitajte: Žetveni ostaci kao organsko đubrivo

Krmne leguminoze odlikuju se veoma dobro razvijenim i dubokim korijenovim sistemom. Korijenske dlačice traže vazduh između čestica zemljišta kako bi bakterije mogle da fiksiraju azot u najvećim količinama. Ako je zemljište bogato fosforom i kalijumom i uz uslov drugih povoljnosti za azotofiksaciju, utoliko je razvoj korijenovog sistema intezivniji. Praktično, korijenov sistem leguminoza razvija se neuporedivo više u odnosu na druge gajene biljke. Kao posljedica toga, nakon ubiranja usjeva, u zemljištu ostaju znatno veće količine korijenovog sistema, te pored azota, leguminoze zemljište obogaćuju i organskom materijiom.

S obzirom na to da leguminozne biljke imaju vretenast korijen koji prodire više ili manje do vićih dubina zemljišta, to omogućava da se uspostavi veći kontakt između oraničnog i dubljih slojeva zemljišta. Kretanje vode i hranljivih materija u zemljištu postaje mnogo aktivnije, kako prema dubiljim tako i površinskom sloju, pa je i promjena temperaturnih uslova mnogo lakša.

Takođe, vretenast korijenov sistem leguminoznih biljaka može da ima efekte kao jedna vrsta drenaže, a posebno, dubokih i zbijenih zemljišta. U zemljištu se stvaraju mali vertikalni kanali, koji kao takvi ostaju izvijesno vrijeme i poslije humifikacije korijenovog sistema, što utiče na poboljšanje fizičkih svojstava, a indirektno i na poboljšanje bioloških i hemijskih osobina zemljišta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI