Subota, 25 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoUslovi u podrumu za dozrijevanje vina

Uslovi u podrumu za dozrijevanje vina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Osvjetljenje u podrumu mora biti postavljeno tako da toplota koju sijalice stvaraju ne utiču na vino koje je uskladišteno radi starenja. Prostorija u kojoj se čuva vino na dozrijevanje nikako ne smije biti izložena sunčevim zracima koji mogu uticati na prebrzo sazrijevanje vina, ali i na gubitak kvaliteta.

Takođe, u podrumu u kojem ste uskladištili vino za dozrijevanje morate imati termometar pomoću kojeg ćete pratiti i regulisati temperaturu i vlažnost u prostoriji.

Idealna temperatura za dozrijevanje vina jeste između 11 i 14 stepeni. Najvažnije je sprečiti nagle oscilacije u temperaturi. Pored toga što će nagle oscilacije u temperaturi uticati na ukus vina, stalno širenje i skupljanje tečnosti u flaši može izgurati čep iz flaše, i vino može iscuriti.

Vazduh u prostoriji nikako ne sme biti suv, jer može doći do sušenja čepova, pa vazduh može ući i flaše i pokvariti vino. Vlažnost vazduha u prostorijama gdje se uskladišteno vino radi starenja treba da bude oko 70%.

Flaše vina koje ste opredijelili za dozrijevanje morate držati u horizontalnom položaju. Pored toga što je ovaj položaj bolji u pogledu uštede prostora, horizontalni položaj boca sprečava isušivanje čepova, pa možete biti sigurni da vazduh neće ući u bocu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Trešnja

Orezivanje trešnje nakon berbe – Prednosti i način obavljanja

Održavanje i orezivanje trešnje je vrlo važno, premda se često smatra nepotrebnim. Orezivanje trešnje se obavlja u vrijeme vegetacije, što je kod mladih voćaka najbolje...