Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaUpoznajte pet najboljih organskih đubriva za vašu baštu

Upoznajte pet najboljih organskih đubriva za vašu baštu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nema ništa bolje nego vidjeti svoje biljke kako rastu zdrave i jake, a uz pravilno đubrenje možete im pomoći da postanu upravo takve. Organska đubriva su popularna među baštovanima koji se trude da proizvedu zdravije biljke bez upotrebe hemikalija. Ali koje su organske opcije najbolje za vašu baštu? U ovom tekstu, pregledaćemo pet najaktuelnijih organskih đubriva, uključujući njihove prednosti i nedostatke, kako biste lakše odlučili koji proizvod će najbolje odgovarati vašim biljkama i vašem tlu.

Bez obzira da li ste novi u baštovanstvu ili iskusni baštovan, ovaj tekst će vam pružiti korisne informacije o tome kako možete poboljšati plodnost tla i dobiti zdrave biljke koje će vam doneti mnogo radosti i zadovoljstva.

Pročitajte: Treset – kvalitetno organsko đubrivo

Pet najboljih organskih đubriva za vašu baštu

Kompost

Kompost je organsko đubrivo koje se pravi od organskog otpada, kao što su biljni ostaci, kuhinjski otpad, lišće i ostali organski materijali. Kompost se može napraviti kod kuće, a služi za poboljšanje strukture tla, poboljšanje zadržavanja vlage, dodavanje hranjivih sastojaka tlu i poboljšanje rasta biljaka.

Stajsko đubrivo

Stajsko đubrivo je organsko đubrivo koje se dobija od stajskog otpada životinja, kao što su goveda, svinje ili konji. Ono je bogato hranjivim sastojcima kao što su azot, fosfor i kalijum, ali može biti vrlo koncentrirano i treba ga primjenjivati ​​pažljivo.

Koštano brašno

Koštano brašno je organsko đubrivo koje se dobija mljevenjem sušene koštane srži, koja se obično dobija iz ostataka mesa. Ovo đubrivo je bogato fosforom i kalcijumom, koji su važni hranjivi sastojci za rast i razvoj biljaka. Osim toga, koštano brašno sadrži i druge minerale, kao što su magnezijum i kalijum, te elemente u tragovima poput bakra, cinka i selena.

Pročitajte: Kokošije đubrivo u povrtarstvu

Peradarsko đubrivo

Peradarsko đubrivo je organsko đubrivo koje se dobija od izmeta, urina i ostatka hrane peradi, poput pilića, ćurki ili pataka. Ovo đubrivo je bogato azotom, fosforom i kalijumom, te drugim hranjivim sastojcima poput kalcijuma, magnezijuma i sumpora. Osim toga, peradarsko đubrivo sadrži i mikroorganizme, poput bakterija i gljivica, koji su korisni za razgradnju organske materije u tlu i povećavanje njegove plodnosti.

Peradarsko đubrivo se obično koristi kao đubrivo za povrće, voće i žitarice, a može se koristiti i za popravljanje siromašnog tla ili za poboljšanje teksture i strukture tla. Važno je napomenuti da se peradarsko đubrivo mora pravilno obraditi i skladištiti prije upotrebe kako bi se smanjio rizik od zaraze patogenima. Takođe, važno je koristiti ga umjereno, jer prekomjerna upotreba može dovesti do prevelike koncentracije soli u tlu, što može naškoditi biljkama.

Pročitajte: Napravite sami organsko đubrivo i bašta će vam bujati bez hemije

Alginit

Alginit je organsko đubrivo koje se dobija iz morskih algi. Ovo đubrivo je bogato hranjivim sastojcima poput azota, fosfora, kalijuma, magnezijuma, sumpora i drugih mikroelemenata. Osim toga, alginit sadrži i korisne mikroorganizme koji poboljšavaju strukturu tla i povećavaju njegovu plodnost.

Alginit se obično koristi za poboljšanje strukture i teksture tla, kao i za povećanje plodnosti tla u baštama, voćnjacima i povrtnjacima. Ovo đubrivo se može koristiti na različite načine, kao što su direktno dodavanje u tlo, dodavanje u kompost ili korištenje kao površinski sloj.

Alginit ne sadrži visoke koncentracije hranjivih sastojaka kao neka druga đubriva, poput peradarskog ili stajskog đubriva, te se stoga često koristi u kombinaciji s drugim đubrivima kako bi se postigla bolja iskorištenost hranjivih sastojaka u tlu.

Važno je napomenuti da se izbor organskih đubriva može razlikovati u zavisnosti od biljke koju želite da uzgajate i stanja tla u vašem vrtu ili bašti. Takođe, važno je pratiti uputstva na đubrivu i primeniti ga u skladu sa preporučenim količinama kako bi se izbeglo prekomerno đubrenje koje može biti štetno za biljke.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI