Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOTKRIJTE TAJNE JEREBIKE - Jestiva divlja jabuka s moćnim zdravstvenim prednostima

OTKRIJTE TAJNE JEREBIKE – Jestiva divlja jabuka s moćnim zdravstvenim prednostima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jerebika (Sorbus aucuparia) je listopadno drvo iz porodice ruža (Rosaceae) koje se nalazi širom sjeverne hemisfere, od sjeverne Evrope do Sjeverne Amerike i Azije. Biljka je poznata po mnogim nazivima, kao što su divlja jabuka, crveni brijest, jarebika, jelenja hrana, itd.

Jerebika je često grmoliko stablo koje može narasti do visine od 10 do 15 metara, a u povoljnim uvjetima čak i do 25 metara. Kora je glatka, sive boje, a listovi su perasti, dugački do 20 cm, s pet do sedam oštrih režnjeva. Cvjeta u proljeće, a cvjetovi su bijeli i formiraju se u grozdovima. Plodovi su crvene boje i nalikuju malim jabukama, promjera oko 1 cm. Plodovi su jestivi, ali su kiselog okusa i najčešće se koriste za izradu džemova i pekmeza.

Pročitajte: Estragon – Mirisna i ljekovita biljka

Jerebika ima dugu istoriju korišćenja u tradicionalnoj medicini. Sok od plodova koristio se za liječenje prehlade, kašlja i groznice, a čaj od listova za smanjenje upale grla i ublažavanje simptoma proliva. Međutim, prije uzimanja bilo kojeg biljnog pripravka, važno je konsultovati se s ljekarom ili farmaceutom.

Ova biljka takođe ima važnu ulogu u ekosistemu. Plodovi jerebike su izvrsna hrana za ptice, uključujući ptice selice koje se hrane njima tokom jeseni i zime. Takođe, stablo jerebike je domaćin brojnim vrstama leptira i drugih insekata koji su važni za oprašivanje i održavanje raznolikosti u prirodi.

Pročitajte: Ljekovita verbena savršeno će ukrasiti svaku terasu

Na kraju, jerebika je biljka koja ima mnoge važne uloge u prirodi, ali i u ljudskoj ishrani i tradicionalnoj medicini. Stoga, njeno očuvanje je važno za održavanje biološke raznolikosti i za osiguranje prirodnih izvora hrane i lijekova.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI