Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKako osigurati da vaše kokoške daju više jaja u proljeće?

Kako osigurati da vaše kokoške daju više jaja u proljeće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako da kokoške daju više jaja u proljeće? Važno je osigurati im uravnoteženu i hranjivu prehranu koja uključuje hranu bogatu bjelančevinama, vitaminima i mineralima. Osim toga, važno je osigurati dovoljno svjetlosti, čist prostor i dovoljno vode za piće.

Namirnica koje mogu pomoći da kokoške daju više jaja u proljeće

Bjelančevine

Kokoške trebaju dovoljno proteina za stvaranje jaja, pa im ponudite hranu bogatu proteinima, poput ribe, sjemenki suncokreta, pasulj, soje ili mesa.

Zeleno povrće

Kokoške u proljeće vole jesti svježe zeleno povrće poput salate, kelja, špinata, mahunarki i drugih zelenih listova. Ova hrana bogata je vitaminima i mineralima koji će kokoškama pomoći u proizvodnji jaja.

Pročitajte: Kokoške ne trebaju mužjaka da nose jaja. Čemu onda služi pijetao?

Voće

Kokoške takođe vole jesti svježe voće, poput jabuka, jagoda, banana, dinja i drugog voća. Ovo voće sadrži vitamine i minerale koji će pomoći kokoškama u proizvodnji jaja.

Dodatak kalcijuma

Kalcijum je važan nutrijent za kokoške koje proizvode jaja, pa im osigurajte dovoljno hrane bogate kalcijumom. To može uključivati ​​kosti od ribe, ljuske od jaja, školjke, kreda ili posebne dodatke ishrani.

Pročitajte: Kako se razmnožava perad?

Dodatak vitamina D

Vitamin D pomaže kokošima u apsorpciji kalcijuma, pa ih izložite sunčevoj svjetlosti kako bi sintetizirale vlastiti vitamin D. Takođe, u ishranu kokoški možete dodati hranu bogatu vitaminom D, poput žumanceta i jetre.

Važno je napomenuti da se kokoši trebaju hraniti uravnoteženom ishranom tokom cijele godine kako bi mogle proizvoditi jaja, a ne samo u proljeće.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI