Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaULJE NIMA - Upotreba u poljoprivredi

ULJE NIMA – Upotreba u poljoprivredi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ulje  nima – Izazov u današnjoj poljoprivredi je da se povećaju prinosi, ali bez štete po životnu sredinu. U sadašnjoj praksi suzbijanje štetočina se vrši uglavnom upotrebom hemikalija, često i prekomjernom. Rezultat toga može biti zagađenje životne sredine, stvaranje otpornih štetočina i kontaminirani plodovi. Mnogi su se interesovali, čime bi mogli da prskaju biljke, da djeluje protiv štetočina, ali da je prirodno. I evo, otkrivamo vam nim (neem) ulje. To je prirodni pesticid, prava alternativa vještačkim pesticidima.

Šta je nim ulje

Nim ulje se dobija od nim drveta, koje potiče sa indijskog podkontinenta, a poznato je u cijelom svijetu kao značajan biopesticid za suzbijanje štetočina, mada ima i druge namjene za ljudsko zdravlje i u kozmetici. Ulje nima sadrži najmanje 100 biološki aktivnih jedinjenja. Među njima su glavni sastojci triterpeni poznati kao limonoidi. Najvažniji je azadirahtin, koji je izgleda razlog 90% učinka na većinu štetočina. Među botaničkim insekticidima koji su prisutni, ulje nima je najmanje toksično za ljude, kao i za korisne insekte. S druge strane ima obećavajuće dejstvo na štetočine. Nim ulje se smatra kontaktnim insekticidom sa širokim spektrom djelovanja.

Upotreba nima u poljoprivredi

U poljoprivredi upotreba nima nije ništa novo. Tradicionalni sistem uzgoja biljaka u Indiji je koristio nim, za suzbijanje štetočina i snabdijevanje biljaka hranjivim sastojcima. Potom se upotreba nim ulja u poljoprivredni proširila i u druge djelove svijeta. Ulje koje se dobija iz sjemena drveta nima, može poremetiti životni ciklus insekata u različitim fazama, od jajašaca, larvi do odraslih jedinki. Ispoljava dejstvo i kao prirodni fungicid, te djeluje protiv plijesni i ostalih gljivičnih infekcija na biljkama. Naučna istraživanja su utvrdila da je nim siguran za ljude, te nema rizika od upotrebe, a može se koristiti tokom čitave sezone. Nim se dokazao i kao đubrivo, jer prisutna jedinjenja poboljšavaju kvalitet zemljišta.

Kako napraviti insekticid od ulja nima

Na 1 L vode ide jedna velika kašika nim ulja i nekoliko kapi ekološkog detrdženta za pranje sudova. Detrdžent ima ulogu da omogući duže zadržavanje ovog sredstva na biljkama. Za pravljenje većih količina, treba samo proporcionalno povećavati sastojke. Pomiješati sve u prskalici i tretirati biljke koje su napadnute ili preventivno. Može se koristiti u zatvorenom i u bašti, jer je bezbijedno sredstvo za ljude. Dobro isprskati biljke sa svih strana, a možete i zemlju oko biljaka. Pripremljeno sredstvo za prskanje potrošite istrog dana. Ne treba očekivati čuda, jer ulje nima ne djeluje tako brzo i možda će biti potrebno više tretiranja.

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

Kafa i duvan u bašti – Pročitajte kako da napravite domaći insekticid

8 domaćih insekticida koje možete napraviti kod kuće

Upoznajte NAJMOĆNIJI prirodni insekticid!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI