Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito bilje5 prelijepih zimskih cvjetova i kako ih gajiti

5 prelijepih zimskih cvjetova i kako ih gajiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje vrste sobnih biljaka koje, uz pravilnu njegu, zimi lijepo napreduju, a njihovi cvjetovi predstavljaju savršenu dekoraciju u domu. Ako želite da u svoj dom tokom zimskih dana unesete ljetnje boje, odaberite vrste sa cvijetovima omiljenih boja i pravilno ih pripremite za sadnju.

Treba znati da nekoliko vrsta dekorativnih biljaka sjajno uspijeva u kućnim uslovima, a uz pravilnu njegu cvjetaće tokom čitave zime.

1. Zanosna ljubičica

Ljubičice su vrlo dekorativne i cvjetaju mnogo duže nego bilo koje druge zimske biljne vrste. Od jeseni do proljeća daju mnogobrojne cvjetove, a vrlo lijepo uspijevaju ako ih gajite u saksijama, žardinjerama kraj prozora ili visećim saksijama. Rijetko se gaje pojedinačno, već se najčešće uparuje nekoliko saksija ljubičica u raznim bojama – ljubičastoj, bijeloj, plavoj, crvenoj, narandžastoj i žutoj.

Jesen je idealno vrijeme da ih zasadite, a u kući odlično uspijevaju na sunčanom ili djelimično tamnom mjestu, koje je toplo i zaštićeno od prekomjernih direktnih sunčevih zraka. Ovoj biljci prija optimalna sobna temperatura od otprilike 18 do 25 stepeni.

Uvenule cvjetove i listove treba redovno uklanjati. Cvijeće zalivajte vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi i to tako što saksiju stavite na pola sata na podmetač napunjen vodom, a zatim iz njega odstranite višak vode. Tokom cvjetanja prorijedite zalivanje, ali ne dozvolite da zemlja bude suva. Ova biljka ima dlačice na listovima pa ih nemojte orošavati, a saksiju je najbolje da držite na vlažnim kamenčićima.

2. Ciklama

Biljka ciklama cveta zimi i ima zaista neodoljiv cvijet. Ciklama zahtjeva svježije prostorije i temperature oko 10 ili 15 stepeni. Voli sjeverne djelove stana i najbolje je da je stavite pored prozora. Ovoj biljci prija kada je zemlja u saksiji u kojoj se nalazi vlažna, a najbolje je saksiju uranjati u vodu kako bi biljka pokupila onoliko vlage koliko joj je potrebno. Saksiju možete držati i na vlažnim kamenčićima. Vazduh u prostoriji vlažite raspršivačem, nikako direktno na biljku.

3. Azaleje

Šarmantne azaleje gajite sa mnogo vode i pažnje da nikad ne budu izložene direktnom suncu. Busen ne smije da im bude sasvim suv, a biće dovoljno da ih zalivate svaki drugi dan i suvišnu vodu prosipate iz tacne. Saksiju možete da uronite u vodu sobne temperature, sve dok mjehurići prestanu da izlaze. Trebalo bi da precvjetale cvjetove uvijek pažljivo odlomite ili odsječete makazama.

Od sredine maja azalejama prija svjež vazduh na otvorenom pa ih, ako imate mogućnosti, iznesite napolje. Prije prvih mrazeva saksiju unesite u kuću, na hladno i svjetlo mjesto, a u toplije prostorije možete je prenijeti tek kada pupoljci počnu da dobijaju boju. Okvirna temperatura koja im prija je od 13 do 18 stepeni. Azaleje ne smijeju da budu u direktnom kontaktu sa zagrejanim vazduhom, a kao znak da im nešto ne prija primjetićete opuštene cvjetove.

Tokom cvjetanja, od jeseni do proljeća, smanjite zalivanje. Ciklama je tada osjetljivija na visoku temperaturu i suvi vazduh, kao i na centralno grijanje i promaju. Ciklame tokom zime zalivajte samo u tanjirić koji se nalazi ispod saksije.

4. Madagaskarski jasmin

Da bi uspijevao u kućnim uslovima i cvjetao tokom zime, ova vrsta jasmina traži mnogo svjetla, ali je treba skloniti od direktnih sunčevih zrakova. Vole mjesta pored prozora, a prija im temperatura od oko 13 stepeni Celzijusa i zalivanje jedanput nedeljno vodom sobne temperature bez kamenca. Ljeti je zalivajte dva do tri puta nedeljno, a prihranjujte na dvije nedelje. Stavite je na mokre kamenčiće i time osigurajte stalnu vlažnost vazduha. Madagaskarskom jasminu ne prija promaja i duvanski dim, već svježi prostori optimalne temperature.

5. Sobni zvonćič

Biljka sobni zvončić u prostor unosi radost, a za njeno lijepo napredovanje povoljno je gajenje na istočnoj i sjevernoj strani kuće. Dok cvjeta morate je zaštititi od direktnih sunčevih zraka. Kako bi stalno cvjetala potrebno ju je jedanput nedeljno prihranjivati đubrivom za cvjeće.

U doba cvjetanja redovno uklanjajte precvale cvjetove, a nakon cvjetanja duge mladice se mogu skratiti. Tokom zime biljku treba držati u prostoriji koja nije suviše hladna, ali i u kojoj nema jakog grejanja, a u to vrijeme, ne treba mnogo vode ni đubriva. U rano proljeće presadite je u svježu zemlju za cvjeće.

Kako gajiti biljke koje cvataju zimi

Nakon što ste napravili listu omiljenih biljaka koje cvjetaju zimi, preostaje da naučite i neka osnovna pravila za zimsku njegu biljaka, pa vam u nastavku otkrivamo 5 savjeta koja obavezno morate znati.

Odredite pravo mjesto

Cvjeće inače ne voli velike promjene temperature, pa ih ne treba držati ni na previše hladnom, ali ni u previše toplom prostoru. Biljkama koje cvjetaju zimi uglavnom je potrebno obezbjediti dovoljno svjetlosti, ali ne izlagati ih direktnim sunčevim zracima niti direktnom izvoru toplote. Mnogim vrstama prija da stoje pored prozora, ali ih obavezno treba odmaknuti od grejnog tijela na dva do tri metra. Biljke ne vole promaju, zato ih prilikom provjetravanja prostorija zaštitite ili pomjerite.

Nije vreme za presađivanje

Nije preporučljivo presađivati biljke tokom zime jer su u stanju mirovanja, ali ako to činite odaberite saksiju za broj veću i obogatite je novom zemljom.

Pravilno zalivanje

Svaka vrsta ima preporučenu količinu vode koju zahtijeva pa se treba držati tih pravila. Ne treba ih zalivati prečesto, već toliko da im zemlja nije suva, jer bolje podnose suvu zemlju nego zemlju previše natopljenu vodom.

Nakvasite lišće

Tokom grejne sezone vazduh je suv, pa cvjeće odmaknite od grejnih tijela. Iz tog razloga orošavajte lišće vaših sobnih biljaka redovno, osim u slučaju kada njegujete vrste koje imaju lišće sa dlačicama, poput ljubičice. Sve što je potrebno je da čistom vlažnom krpom uklanjate prašinu sa listova.

Sobna temperatura vode

Vodu ostavite u posudi za zalivanje preko noći, jer će biljkama prijati zalivanje vodom sobne temperature.

Izvor: kucastil.rs

PROČITAJTE:

Filodendron sa zeleno-roze listovima – Cvijet koji će vas osvojiti

Cvijet kroton – prekrasna i rijetka sobna biljka

Hortenzija – Raskošni cvijet koji smiruje um

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI