Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUkrasna dunja - sve što trebate znati o održavanju ove popularne grmolike...

Ukrasna dunja – sve što trebate znati o održavanju ove popularne grmolike biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukrasna dunja, poznata i kao Chaenomeles speciosa, popularno je ime za grmoliku biljku koja se uzgaja zbog svojih atraktivnih cvjetova i plodova. U nastavku ćemo istražiti neke od najboljih praksi za uzgoj i njegu ukrasne dunje.

Uzgoj ukrasne dunje:

Ukrasna dunja raste najbolje na sunčanim mjestima, ali može tolerisati i djelomičnu sjenu. Također preferira dobro drenirana tla koja nisu previše suva ili previše vlažna. Nakon sadnje, biljku je potrebno redovno zalijevati tokom prvih nekoliko sedmica kako bi se osiguralo da se dobro ukorijeni. Nakon toga, biljka neće trebati puno zalijevanja, ali treba se pobrinuti da se tlo ne osuši previše.

Njega ukrasne dunje:

Ukrasna dunja obično ne zahtijeva puno održavanja. Međutim, neki jednostavni koraci mogu pomoći u održavanju zdrave i lijepe biljke:

  • Đubrenje: Đubrivo bogato kalijumom može pomoći u promicanju cvatnje i plodonošenja. Preporučuje se đubrenje u proljeće i jesen.

Pročitajte: Mineralna đubriva – Kako i kada je najbolje prihraniti vaše biljke

  • Orezivanje: Orezivanje ukrasne dunje može pomoći u oblikovanju biljke i promicanju rasta. Orezivanje se obično provodi u rano proljeće prije nego što se pojave pupoljci.
  • Zaštita od štetnika: Ukrasna dunja može biti podložna napadu štetnika poput crvenog pauka i grinje. Redovno pregledavanje biljke i primjena insekticida mogu pomoći u sprečavanju napada štetnika.
  • Zaštita od bolesti: Biljka može biti podložna određenim bolestima poput pepelnice i rđe. Redovno uklanjanje zaraženih dijelova biljke i primjena fungicida mogu pomoći u sprečavanju širenja bolesti.
  • Berba plodova: Plodovi ukrasne dunje obično se beru u kasnu jesen ili početkom zime, kada sazriju. Plodovi se mogu koristiti u kuhinji za izradu džemova, marmelada i drugih slatkih jela.

Ukrasna dunja može biti izvrsna opcija za one koji traže grmoliku biljku s atraktivnim cvjetovima i plodovima. Slijedeći ove jednostavne smjernice za uzgoj i njegu, možete pomoći svojoj biljci da bude zdrava i lijepa tokom cijele godine.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI