Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciUjed krpelja je opasan za pse - Savjeti za zaštitu

Ujed krpelja je opasan za pse – Savjeti za zaštitu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Toplo vrijeme neizbježno prati priča o parazitima, a posebno o krpeljima – kako da zaštitimo naše ljubimce?

Riječ je o ektoparazitima koji se “lijepe” na toplokrvne životinje i ljude, pogoduju im vlažno i toplo vrijeme, a staništa krpelja su visoka trava, žbunje i drveće. Iako vole toplo vrijeme, ne zaboravite, krpelji se kod nas javljaju tokom cijele godine.

Kad se životinja približi krpelju, on se hvata za dlaku, dolazi do kože i pomoću usnog aparata – rilice, probada kožu i hrani se krvlju.

Na mjestu uboda krpelja nastaje oštećenje kože koje predstavlja ulazno mjesto infekcije. U sadržaju koji krpelj izlučuje mogu se naći uzročnici različitih zaraznih bolesti – krpeljske groznice, lajmske bolesti, erlihioze, anaplazmoze i drugih.

Krpeljska groznica

Babezioza, poznata i pod nazivima krpeljska groznica i piroplazmoza, najčešće je oboljenje koje krpelji prenose na pse. Ono što predstavlja najveći problem jeste to što su klinički simptomi kod ove bolesti postali nespecifični, što dodatno otežava postavljanje dijagnoze.

Nekad je samo prisutan smanjen apetit ili letargija, bez povišene temperature. Kad se pojave urin tamne boje i žutica, to znači da je bolest već u poodmaklom stadijumu. Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu krvnog razmaza.

Pročitajte: Zašto je zlatni retriver omiljeni kućni ljubimac?

Tok bolesti je najčešće akutan, i veoma je važno da liječenje počne na vrijeme, pa je zato neophodno da se nakon pojave prvih simptoma vlasnik obrati veterinaru.

Da bismo zaštitili svoje ljubimce, preporučuje se redovno korišćenje zaštitnih preparata protiv krpelja, tokom cijele godine. Na tržištu se oni mogu naći u obliku spot-on preparata, sprejeva i ogrlica, piše petmagazine.

Zaštita ampulom

Spot-on preparati, odnosno ampule, jednokratno se aplikuju i pružaju zaštitu i do mjesec dana. Preparat se aplikuje tako što se sadržaj istisne na jednom mjestu između lopatica. Nanosi se samo na nepovrijeđenu kožu, što važi i za sve ostale preparate protiv krpelja.

Ukoliko na koži postoje otvorene rane, ovakvi preparati se ne smiju nanositi. Aktivne supstance iz ampule vezuju se za lipidni sloj kože i dlake, pa se odatle luče i ostvaruju svoje zaštitno dejstvo.

Pročitajte: Zašto psi stavljaju šape na nas?

Preparat se aplikuje na apsolutno suvu kožu i dlaku životinje, i 48 sati nakon primjenjivanja preparata nije dozvoljeno kvašenje životinje, a nakon toga ona može slobodno da se kupa.

Sprej ili ogrlica

Osim zaštite u ampulama, postoje i sprejevi za spoljašnju upotrebu za zaštitu od ektoparazita. Sprej se poslije lokalne aplikacije deponuje u masnom tkivu kože i folikulu dlake, iz kojih se postepeno oslobađa i pruža zaštitu protiv krpelja do mjesec dana. Sprej se nanosi na površinu dlake.

Ogrlice protiv krpelja ispoljavaju efikasno dejstvo nekoliko mjeseci od postavljanja. Kako bi ogrlica mogla uspješno da počne djeluje, razmak između dlake i ogrlice prilikom postavljanja treba da bude dva prsta (potrebni je dodir s kožom i tjelesna temperatura životinje) i neophodno je da ona bude na ljubimcu 24 sata.

Pročitajte: 10 načina na koje vam vaš PAS govori da vas voli

Spot-on ampule, sprejevi i ogrlice na biljnoj bazi takođe su dostupni i koriste se u skladu s preporukom proizvođača.

Nijedan od pomenutih preparata ne pruža stopostotnu zaštitu, zato je neophodno nakon svake šetnje pregledati životinju.

Na taj način moguće je ukloniti krpelje koji se još nisu “zakačili” za vašeg ljubimca. Ukoliko otkrijete krpelja na koži ljubimca, pažljivo ga izvadite pincetom, ali ako niste vični tome, nemojte ni da pokušavate, već psa odvedite kod veterinara.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI