Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetU šumi nadomak Bihaća pronađen primjerak jedinstvene gljive

U šumi nadomak Bihaća pronađen primjerak jedinstvene gljive

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na ovom području, pogotovo kada je jesen, može se ubrati preko 250 vrsta gljiva od kojih je i do 200 jestivo. Osim bogatstva različitih vrsta gljiva, na području Bihaća rastu i one koje imaju solidan kvalitet i velikih su dimenzija…

Da je Krajina bogata šumskim plodovima to je odavno poznato ali i najveće ljubitelje prirode iznenadio je nedavno zatečeni prizor u jednom šumskom predjelu nadomak Bihaća.

Iskusni gljivar Šemsudin Bajrić opisao nam je impozantan primjerak gljive za koju vjeruje da je jedinstvena na Balkanu ali i šire. Sam pogled na ovo čudo prirode govori, da je riječ o do sada najvećoj pronađenoj gljivi. Naša ekipa zaputila se na lice mjesta i uvjerila se uistinu da je riječ o pravoj ljepotici među gljivama.

Inače, gljiva poliporus giganteus divan je primjer gljive koja se razvija kao cvijet. Raste u bukovim panjevima što govori da je ovaj kraj ekološki čist i nezagađen, da ima izuzetno razvijen biodiverzitet i bogatstvo raznih biljnih vrsta. Ovaj rijetki primjerak gljive otkrila su dvojica prijatelja koji već godinama gljivare na ovom području.

Izvor: www.krajina.ba

PROČITAJTE:

Za ove skupocjene gljive ne mora se pod obavezno odlaziti u šumu – TARTUFI se mogu i uzgajati

Jeste li znali da gljive čuvaju mozak, srce, jačaju kosti…

5 razloga zašto treba da jedete gljive

Biznis mladih Tuzlaka doživio bum ovog proljeća – Svježe ubrane gljive bukovače dostavljaju i na kućnu adresu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI