Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoU selu Banja na stablu kajsije rodile šljive

U selu Banja na stablu kajsije rodile šljive

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na porodičnom imanju Šećevića u selu Banja kod Aranđelovca na stablu kajsije rodile su – šljive. Pojavu su uočila braća Nikola i Đorđe kada su otišli da uberu voće.

– Suprug je posadio kajsije prije tri godine i sve su se primile. Ove godine donijele su prvi rod i svako stablo je imalo dosta plodova, a niko nije primjetio da na jednom drvetu ima grana šljive. Međutim, jedna grana šljive je izbila sa strane na stablu kajsije – rekla je za TopPres Dušica Šećević.

– Dešava se to kod podloga na koje se mogu kalemiti različite voćne vrste. Na primjer, šljiva i kajsija na podlozi koja je nastala iz sjemena džanarike, trešnja i višnja na podlozi divlje trešnje. Tako može doći do slučajnog rađanja dvije voćne vrste na istom stablu, ali se to može i namjerno kalemljenjem uraditi – objašnjava profesor Ivan Glišić sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Dodaje da je eksperiment sproveo u delo i na svom imanju, gdje je kalemljenjem dobio stablo jabuke na kom ima crvene, žute i zelene jabuke poznatih sorti, ajdared, zlatni delišes i greni smit.

– Ovakvi primjeri mogući su samo kao hobi varijanta, u komercijalnom voćarstvu nemaju značaja – napominje Glišić.

Izvor: Ekapija

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI