Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiU ovim situacijama obavezno treba izbjegavati maslinovo ulje

U ovim situacijama obavezno treba izbjegavati maslinovo ulje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, ipak postoje situacije u kojima ga nikako ne bi trebalo koristiti.

1. Maslinovo ulje za prženje

Izuzetno je dobro za zdravlje srca, ali postaje štetno kada ga izložimo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva brojne polemike, bolje je prevenirati potencijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da zagrijavanjem uništavamo strukturu ulja. Umjesto toga, maslinovo ulje radije koristite kao “začin” gotovom jelu.

Pročitajte: Ishrana bogata maslinovim uljem smanjuje stres

2. Za roštilj

Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se spominje ovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno izgori. Zapravo, meso i povrće za roštilj nije potrebno nauljiti. Dovoljno je to učiniti sa rešetkama roštilja, a namirnice marinirati u suvim začinima.

3. Za lice

Mnogi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili njegu kože. Međutim, kada je riječ o licu, treba ga izbjegavati! Razlog tome je što je gusto i zatvara pore i zato bi osobe koje su sklone aknama trebalo da ga izbace iz svoje kozmetičke rutine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI