Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiU „Merkatoru” prodavali ćevape s vinobranom

U „Merkatoru” prodavali ćevape s vinobranom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Očigledno su mesari koristili ovaj zabranjeni konzervans da bi meso zadržalo primamljivu boju i što duže ostalo svježe u vitrinama

Tri velika trgovinska lanca u Sloveniji – „Merkator”, „Špar” i „Tuš” – prodavali su ćevape u kojima je pronađen zabranjeni konzervans – vinobran.

Ovaj konzervans, koji inače ima ulogu očuvanja svježine proizvoda i sprječavanja razvoja mikroorganizama, nije dozvoljeno dodavati poluproizvodima od mesa kao što su ćevapi, pljeskavice, svježe kobasice… Očigledno su mesari koristili taj aditiv kako bi ćevapi zadržali primamljivu boju i što duže ostali svježi u vitrinama.

Poslije burnih reakcija potrošača u Slovenija, oglasila se inspekcija koja smiruje javnost saopštenjem da je riječ o praksi pojedinaca koji su radili u mesarama, a ne poslovnoj politici trgovinskih lanaca.

Ovakav zaključak inspektori su donijeli nakon što je jedan zaposleni iz „Špara” u Ljubljani priznao da su, tokom pripremanja ćevapa u objektu, koristili ovaj dodatak.

Inače, ovaj aditiv pripada grupi alergena, a u dva uzorka ćevapa bilo ga je u količini dovoljnoj da se proizvodi proglase nebezbednim za upotrebu.

Prema izvještaju slovenačkih medija, ostalo je nejasno zašto javnost nije blagovremeno obavještena o ovim nepravilnostima. Recimo, podvlači se da je vijest objavljena prije nekoliko dana, kada je u „Merkatoru” iz Celja već uveliko istekla zabrana prometa poluproizvoda od mesa. Zabrana je trajala od 11. septembra do 3. oktobra.

Tek onda su isplivali detalji afere koja je počela praktično redovnom inspekcijskom kontrolom upotrebe aditiva u mesu. Slovenački inspektori najprije su, početkom juna, pronašli ovaj nedozvoljeni sastojak u dve manje, lokalne mesare. To je bio povod za nedavno sprovedenu širu kontrolu, koja je obuhvatila cjelokupno tržište – trgovinske lance, 22 mesare i 17 ugostiteljskih objekata.

Nadležni inspektorat saopštio je da su nedozvoljene radnje bile najrasprostranjenije upravo u mesarama velikih trgovinskih lanaca, dok u ugostiteljskim objektima ovaj konzervans nije pronađen. Slovenački mediji, međutim, primjećuju da je javnost prekasno obavještena o nalazima ove kontrole, nakon što su kupci već pojeli ove proizvode. Prema ovim izveštajima izgleda da su i inspektori ostali zatečeni.

– Kada na tržištu nađemo bilo kakvu problematičnu hranu odmah obavještavamo potrošače preko veb stranice. U ovom slučaju to se dogodilo kada je bila završena šira kontrola. Nažalost, poslije svega ne znamo koliko je ovakvog mesa prodato na tržištu – prenosi slovenačko „Delo”.

Prema važećim evropskim propisima za bezbednost hrane, u ovom slučaju odgovorni su trgovci koji imaju obavezu da prekontrolišu hranu koju puštaju u promet, tako što će sprovoditi i svoje interne kontrole. Samo u dva slučaja trgovci su kontrolisali i ovaj aditiv. Tri male mesare su tvrdile da su radnici obučeni za pripremu proizvoda od mesa i upotrebu aditiva, ali nisu imali objašnjenje otkud vinobran u ćevapima. Odmah poslije saopštenja inspekcija oglasio se „Merkator”, koji tvrdi da je „riječ o izuzecima” koji ne odgovaraju njihovim visokim standardima kvaliteta.

– Pooštrili smo internu kontrolu i obavili dodatna uzorkovanja mesa u svim našim objektima. Saslušani su svi mesari, a jednom je izrečena opomena za proizvoljno ponašanje – rekli su u ovom trgovinskom lancu. „Tuš” je bio konkretniji i, osim najavljenih rigoroznijih kontrola, saopštio je da „ovaj aditiv nije ni u jednom od njihovih recepata za ćevape”. Kao i u „Merkatoru”, tvrde da je reč o izuzetku.

Inače, ovaj konzervans nije dozvoljen u poluproizvodima od mesa (ćevapi, pljeskavice, kobasice) ni po propisima koji su važeći u Srbiji. Prema nezvaničnim informacijama, kontrole na prisustvo vinobrana u mesu redovno se sprovode i događa se, takođe, da uzorci budu pozitivni na prisustvo tog konzervansa.

Izvor: Politika.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI