Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img

Truljenje plodova maline

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Truljenje plodova maline mogu da prouzrokuju Botrytis cinerea, kao i Alternaria spp., Penicillim spp. i Cladosporium spp. 

Zaraženi plodovi postaju meki i vodnjikavi. U malinjaku ili u skladištu plodove maline pokriva tamno siva prašnjava masa hifa i konidija. Paraziti napadaju i izdanke maline u toku hladnog i vlažnog vremena.

Konidije parazita obrazuju se u sklerocijama ili na micelijama izdanaka maline koje su prezimile. Vjetar ili plaha kiša prenose konidije na sasušene grane ili u vrlo mlade cvjetove, koji su počeli da se otvaraju. Micelija se sporo razvija u cvijetu i plodu. U vrijeme zrenja plodova ona se aktivira i izaziva truljenje plodova maline što dovodi do velikih privrednih gubitaka.

Pročitajte: Uklanjanje prvih serija mladih izdanaka maline

Efikasnu zaštitu protiv Botrytis cinera pruža prskanje fungicidima neposredno pošto se cvjetovi maline otvore.

Truljenje plodova maline se može spriječiti preventivnim mjerama zaštite, kao što su berba zdravih i čvrstih plodova i što pažljivije manišulisanje obranim plodovima da se ne bi oštetili.

Plodovi manje trule na niskim temperaturama pa se stoga preporučuje berba rano ujutru. Plodove pred berbu treba isprskati nekim od fungicida za ovu namjenu da bi se spriječilo truljenje.

Pročitajte: Đubrenje maline – Kada i koju vrstu đubriva upotrijebiti!

Obrani plodovi se stavljaju u najlonske folije u holandeze da bi se spriječilo zaražavanje raznim ostacima i sporama parazita. Da bi se spriječilo truljenje plodova maline isti se moraju čuvati na niskoj temperaturi (0-4°C) i u uslovima dobrog provjetravanja ili pak u atmosferi 30% CO2 na tempšeraturi 12,5 do 15,5°C i pri relativnoj vlažnosti 80-90%.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI