Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetŠta da uradite kada nađete osinjak

Šta da uradite kada nađete osinjak

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako u garaži, potkrovlju, na tavanu ili bilo kojem drugom dijelu kuće pronađete gnijezdo stršljena ili osa, nipošto ih ne biste smjeli dirati. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u takvim situacijama, piše MrWasp.

Nemojte ometati insekte

Najgora stvar koju možete učiniti je probosti gnijezdo, bacati stvari na njega ili ga sami pokušati premjestiti. Bez obzira na to koliko je gnijezdo veliko, to bi vas moglo dovesti u veliku opasnost, a mogli biste naštetiti i kukcima.

Umjesto toga, pažljivo se udaljite od gnijezda i vratite se na sigurno mjesto. U većini slučajeva, ose i stršljeni će ubosti samo ako se osjećaju ugroženo, ali uvijek je najbolje biti na sigurnoj udaljenosti.

Pročitajte: Kako ose čuvaju povrtanjak od štetočina?

Čuvajte djecu i kućne ljubimce

Nakon što ste pronašli gnijezdo, ne bi trebalo da se vraćate na to mjesto jer postoji opasnost od uboda. Malu djecu treba držati podalje od tog područja, kao i kućne ljubimce poput pasa i mačaka.

Ako insekti ubodu djecu ili ljubimca, odmah pozovite hitnu pomoć ako se simptomi razviju u alergijsku reakciju.

Pozovite stručnjake

Ako pronađete gnijezdo stršljena ili osa u svom domu, najbolje je odmah pozvati stručnjake. Stručna služba će tačno znati što treba učiniti kako bi se insekti humano uklonili, zaštitili i kako bi se spriječio njihov povratak.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI