Utorak, 26 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTrik koji pomaže da oporavite ljubičice - Zalijte ih ovom tečnošću, biće...

Trik koji pomaže da oporavite ljubičice – Zalijte ih ovom tečnošću, biće zdrave i bujne

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prije nego što listovi počnu da djeluju uvelo, cvjetovi se sasuše, a stabljike počnu da se izdvajaju iz bokora, možete da oporavite ljubičice na jednostavan način.

Ljubitelji sobnih ljubičica znaju koliko je ovim biljkama potrebno ugađati kako bi što duže bile okićene cvjetovima i zelenim bujnim listovima.

Adekvatna temperatura vazduha, način zalivanja, kao i dinamika i temperatura vode za zalivanje, odabir pozicija na kojima će saksije stajati, samo su neki od uslova koje bi trebalo ispuniti. Svi koji uzgajaju ljubičice znaju da to nije baš lagan posao, ali je zato izgled ove biljke kad bljesne u punom sjaju vrijedan svakog truda.

Pročitajte: Sve ste probali, ali ljubičice vam ne cvjetaju? Evo i zašto

Međutim, i ljubičica ponekad zna da se “ućuti” i da zataji u rastu. Prije nego što listovi počnu da djeluju uvelo, cvjetovi se sasuše, a stabljike počnu da se izdvajaju iz bokora, možete da oporavite vaše omiljeno sobno cveće, i to bez trunke hemije.

Poznato je da je ljubičica biljka koja izvanredno podnosi “društvo” drugog sobnog cveća. Ali, malo ko zna da bi druge sobne biljke mogle da pomognu ljubičicama u rastu. Jedna od njih je aloja.

Sve što je potrebno jeste da sa aloja vere skinete jedan list, ubacite ga u blender i izmiksate sa 100 mililitara vode. Sa lista aloje nemojte skidati opnu – miksajte i zeleni i želatinozni dio sa vodom. Potom ovom tečnošću zalijte vaše ljubičice na uobičajen način.

Hranljivi sastojci iz lista aloje djelovaće blagotvorno kako na korijen ljubičice, tako i na njene cvjetove i listove.

Pročitajte: Kada je vrijeme za presađivanje ljubičica?

Ukoliko imate manji broj saksija sa ljubičicama, tečnost sa alojom možete da sipate u staklenu flašicu, da je zatvorite i čuvate u frižideru do sljedeće upotrebe.

Preporučljivo je da vodu sa alojom dodajete ljubičicama jednom u pet dana dok se ne oporave. Za to vrijeme nemojte ih zalivati običnom vodom. Kasnije, tečnost sa alojom sipajte u podložak saksije jednom nedjeljno.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI