Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaTri savjeta za uspješnu i plodovitu organsku baštu

Tri savjeta za uspješnu i plodovitu organsku baštu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Savjeti za uspješanu i plodovitu organsku baštu – Uz mnoge trikove kojima možete poboljšati svoju baštu, postoje osnovne tajne kojih se valja držati kako bi vaš vrt uspio, urodio plodovima i živio. Pripremili smo za vas 3 glavne vodilje koje će vam pomoći da vaše biljke zablistaju. Ako se držite njih, samo nadograđujte svoja znanja i bašta će vam postajati sve ljepša.

Osigurajte kontinuirano navodnjavanje

Najčešća greška u bašti je neredovno navodnjavanje. Zbog svojih obveza ljudi ga često zaborave zaliti ili se pouzdaju u kišu koja bi to mogla napraviti umjesto njih. Tako vrt zasigurno ne može ispuniti svoj pun potencijal.

Kako ne bi zaboravljali na navodnjavanje, ugradite automatski sistem navodnjavanja koji će u programirano vrijeme započet s opskrbom vode. Umjesto ove, možete koristiti i puno nama dražu prirodnu metodu navodnjavanja pomoću plastičnih flaša. Bilo koju metodu da odaberete, dobra je ako ste osigurali kontinuirani i redovan priliv vode u vaš vrt.

Koristite zaštitni prekrivač za biljke

To je lagana tuba koja štiti biljke i drži insekte podalje od njih. Ovo je posebno korisno za porodicu salata i kupusa, pogotovo na područjima sklonim lisnim vašima. Zaštitni prekrivači tako pomažu vašim biljkama da budu savršene bez upotrebe hemijskih preparata. Nemojte zaboraviti u ljeto maknuti ili otvoriti ove prekrivače kako bi dopustili pčelama i drugim oprašivačima nesmetano kretanje oko vašeg bilja koje cvjeta. Teške prekrivače možete koristiti u jesen kada čuvate svoje bilje za zimsku žetvu.

Pročitajte: Biološke mjere suzbijanja korova u organskoj proizvodnji

Berite plodove što češće

Što više koristite blaga svog vrta, više će ono proizvoditi nove namirnice. Berite svaki dan čak i ako nećete iskoristiti plod, tako ćete se zbližiti s vašim biljkama, upoznati ih, znati kako izgledaju sretne i odmah prepoznati ako nešto ne bude u redu. Zdrav list će stajati uspravno i čvrsto, a ako nema dovoljno vode onda će mekano visiti. Ako pak primijetite štetočine, odmah ćete reagovati prije nego oštete vaš usjev.

Glavna tajna uspjeha su uspješni i neuspješni pokušaji kojima ćete uzgajati svoje biljke. To je i najvrjednije iskustvo kojim ćete postajati sve bolji povrtar. Svaki put kad isprobate nešto novo, a ne uspije vam, saznaćete zašto i gdje ste pogriješili. Nemojte se obeshrabriti ako vam nešto ne uspijeva, svakom godinom će vaš trud donijeti novi plod, samo trebate biti uporni.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...