Četvrtak, 29 Septembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBiološke mjere suzbijanja korova u organskoj proizvodnji

Biološke mjere suzbijanja korova u organskoj proizvodnji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biološke mjere suzbijanja korova u organskoj proizvodnji podrazumijevaju primjenu prirodnih neprijatelja korova.

Prisutnost korova može se smanjiti, na primjer, vještačkim inficiranjem korovskih biljaka uzročnicima bolesti i razmnožavanjem insekata koji njima štete. Takođe, suzbijanje korova pomoću ovaca je odavno poznata mjera, međutim korovi tako mogu i da se prošire.

Primjena alelopatije isto može doprinijeti smanjivanju konkurentske sposobnosti korova u organskoj proizvodnji. Alelopatija znači direktan ili indirektan uticaj jedne biljke na drugu biljku proizvodnjom alelohemikalija u okruženju i u stvari je prirodni fenomen. Kolini ili alelohemikalije su sekundarni metaboliti biljke i oni nemaju neku značajnu ulogu u primarnom metabolizmu. Biljke mogu direktno da ih izluče u okolinu ili da nastanu kao proizvod razlaganja.

Takođe mogu inhibitorno da djeluju na druge usjeve, na korove, pa čak i na isti usjev koji ih i proizvodi. Primjena alelopatije praktično se vrši ostavljanjem žetvenih ostataka kao pokrivača na zemlji, primjenom malča od nadzemnih dijelova biljaka ili prskanjem određenim vodenim rastvorom. Taj vodeni rastvor se pravi od svježeg ili suvog biljnog materijala na više načina.

Gajenje pokrovnih usjeva se kombinuje sa drugim načinima suzbijanja korova, pa se tako uspostavlja stalan pritisak na korove i povećava se biodiverzitet u agroekosistemima.
Preventivno djelovanje na pojavu korova postiže se kroz dva dijela.

Prvi dio, kroz konkurenciju za svjetlost, hranu i vlagu u zemljištu tokom ciklusa rasta pokrovnog usjeva, i drugi dio kroz fizičko-hemijske uticaje koji se javljaju kada ostaci od pokrovnih usjeva ostaju na površini zemljišta ili se zaoru. Na primjer, efekat na korove uglavnom je veći kad se kao pokrovni usjevi siju neke vrste iz porodice Poaceae i Brassicacea, nego kada se siju vrste iz porodice Fabaceae, bez obzira na to da li se koriste tokom vegetacije ili se zaoravaju.

Zaključak je da se kombinovanjem konkurentskih odnosa i alelopatije mogu stvoriti uslovi u kojima će biljka koja se gaji imati itekako prednost nad korovskim biljkama.

Autor: dipl. inž. Bratislav Kovačević

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

PREPOZNAJTE DOBAR KOROV – Ovo su prednosti koje ćete imati ako ga pustite da raste u vašem vrtu

Suzbijanje korova u strnim žitima

Pametna bašta – U njoj će vam rađati tačno ono što vam treba! Bez korova i 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

bijeli luk

Ozimi bijeli luk – Jesenja sadnja i skladištenje

Kako bi sadnja lukovičastog povrća bila potpuna, ne smijemo zaboraviti ni na bližeg «rođaka» crvenog luka kojeg prepoznajemo pod nazivom bijeli luk ili češnjak. Bijeli...