Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiTri načina da produžite "život" oguljenom krompiru

Tri načina da produžite “život” oguljenom krompiru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste ogulili više krompira nego što je potrebno, najvjerovatnije ćete višak baciti jer se ova namirnica veoma brzo osuši i potamni. Istina, krompir kome je uklonjena kora brzo gubi na kvalitetu. U roku od nekoliko sati nakon čišćenja, ovo povrće biva prekriveno tamnim mrljama.

Zašto se to dešava? Krompir sadrži enzime koji kada stupe u kontakt sa kiseonikom, dolazi do oksidacije i ono potamni.

3 načina da produžite “život” oguljenom krompiru

Ako ste ga već ogulili, nemojte da ga siječete, uradite to neporedno pred pripremu jela. Cijeli komadi se mnogo bolje čuvaju, u suprotnom, povrće će brzo izgubiti i ukus i zdrave sastojke.

Oguljeni krompir dobro isperite i stavite u posudu sa hladnom vodom (voda treba da potpuno pokrije povrće). U ovom slučaju, oksidacija će se usporiti. Važno je da znate i da se krompir ovako može čuvati najdužetri do četiri sata, jer se u vodi “rastvaraju” hranljive materije – vitamini B1, C1, PP i B2, ugljeni hidrati i organske kiseline, minerali (kalijum, gvožđe, natrijum, magnezijum i kalcijum).

Pročitajte: Kako napraviti mlijeko od krompira

Krompir možete da “poparite” ključalom vodom. Ovakvom termičkom obradom će se razložiti enzimi u gornjim slojevima povrća. Blanširani krompir se čuva mnogo duže, ali dobija neobičan specifičan ukus.

Možete to učiniti na jednostavniji način: nekoliko oljuštenih krompira čvrsto zavežite u plastičnu kesu i stavite u zamrzivač. Ne odmrzavajte povrće prije kuvanja, već ga odmah stavite u ključalu vodu. Ako se krompir prži ili koristi za pripremu supe, u redu je da se prethodno isječe i zamrzne.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kap po kap navodnjavanje

Kap po kap navodnjavanje – Prednosti i nedostaci

Jedan od najnovijih načina navodnjavanja jeste navodnjavanje kap po kap odnostno navodnjavanje kapanjem. Sistemi navodnjavanja kapanjem su proizvodi najmodernije tehnologije i opreme savremenog doba. Potpuno...