Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako napraviti DOMAĆE PASTILE - Spas za upaljeno grlo od samo dva...

Kako napraviti DOMAĆE PASTILE – Spas za upaljeno grlo od samo dva sastojka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Domaće pastile – Zakoračili smo u sezonu gripe i prehlade, a to znači da neumorni kašalj i upaljeno grlo trebamo umiriti.

SASTOJCI ZA PASTILE:

– 1 šolja vode u kojoj se namakalo ljekovito bilje, svježe ili suvo (žalfija, majčina dušica, korijen sljeza, sljez, kamilica, menta)

– 1 i po šolja meda

Pročitajte: Napravite sami BOMBONE PROTIV KAŠLJA

POSTUPAK IZRADE PASTILA:

  1. Prokuvajte količinu vode koja stane u dvije šolje te u proključalu vodu dodajte odabrano bilje. Količina bilja zavisi od vaše preferencije, ali jedna šolja svakog bilja je najmanja količina koja je efektivna. Ostavite bilje da se natapa 20 minuta te ga zatim izvadite iz lonca.
  2. U drugu posudu za kuvanje nalijte jednu šolju vode u kojoj se namakalo bilje te jednu i po šolju meda. Temperaturu namjestite na srednju jačinu.
  3. Miješajte sadržaj na toj temperaturi oko 30 minuta, odnosno dok ne dosegne 150 stepeni Celzijusa. Možete provjeriti je li smjesa gotova tako što ćete uzeti mali komadić smjese i spustiti ga u ledenu vodu kako biste vidjeli hoće li se odmah stvrdnuti. Taj komadić treba biti dovoljno čvrst da se može razbiti ako ga se ispusti na kuhinjsku podlogu.

Pročitajte: Negro bombone i mlijeko – Domaći sirup za grlobolju!

Takođe, možete prestati s kuvanjem onda kada vidite da se smjesa počinje pjeniti i odvajati. Tada je bitno brzo skloniti posudu s vatre kako smjesa ne bi zagorila.

Smjesu potom prebacite u tepsiju koji ste prije toga namastili kokosovim uljem i ostavite je da se ohladi sve dok je ne budete mogli dotaknuti i brzo oblikovati kao pastile.

Zatim oblikovane pastile prebacite na papir za pečenje kako bi se u potpunosti ohladile te ih pospite šećerom u prahu kako biste spriječili da se slijepe jedne za druge.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI