Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTreći Sajam cvijeća u Bijeljini: Semberija ima veliki potencijal za proizvodnju

Treći Sajam cvijeća u Bijeljini: Semberija ima veliki potencijal za proizvodnju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U gradskom parku u Bijeljini danas je otvoren 3. Sajam cvijeća pod nazivom „U bašti nade uvijek nešto cvjeta“, a član organizacionog odbora manifestacije Helena Stojić izjavila je da je sajam okupio 20 učesnika koji će građanima pokazati ono što su uspjeli da uzgoje u svojim rasadnicima, te da će biti organizovana i edukativna predavanja o cvijeću i baštovanstvu.

Ove godine smo promijenili lokaciju održavanja sajma /prošle godine na Trgu/ i danas se nalazimo u gradskom parku, ambijentu koji više odgovara događaju. Manifestacija je već prepoznata u zemlji i regiji, pa ćemo se naredne godine možda odvažiti da obuhvatimo učesnike iz cijele BiH – rekla je Stojićeva.

Predstavnik Gradske uprave Bijeljina Sreten Vučković naveo je da je Semberija poznata po proizvodnji povrća i žitarica, ali da današnji sajam dokazuje da može biti poznata i po cvijeću.

– Mi ćemo ove godine kroz Pravilnik o podsticajima uvrstiti i ovu proizvodnju, u skladu sa budžetom. Za učesnike sajma pripremili smo tri nagrade za najljepše uređen štand, vrijednosti 500, 300 i 200 KM, a obezbijedili smo i po 150 KM za sve koji su se potrudili da dođu, učestvuju i doprinesu da centralni dio gradskog parka ova dva dana izgleda sjajno – istakao je Vučković.

Dalida Osmanović iz Bijeljine vlasnica je rasadnika „Oaza“ i 12 godina se bavi uzgojem sezonskog i balkonskog cvijeća.

– Ne postoji pravilo šta se najviše traži. Uglavnom ljudi kupuju kadife, kupusare, petonije, muškatle… Cvijeće prodajem na Zelenoj pijaci i smatram da ovaj posao ima perspektivu, zanimljiv je i uvijek se pojavljuje na tržištu nešto novo, što se trudimo da pripremimo za kupce – naglasila je Osmanovićeva.

Ivica Petrović donio je sadnice iz svog rasadnika u Crnjelovu Donjem, a riječ je o višegodišnjim biljkama.

– U prelijepi bijeljinski park donio sam borove, jele i šest-sedam vrsta javora koji svojom bojom „začine“ svako dvorište. Ova godina je specifična ako govorimo o prodaji, jer nas kiša stalno usporava. Kada je riječ o cijenama sadnica, one su prilagođene svačijem džepu i često su upola jeftinije nego što je njihova prava vrijednost – dodao je Petrović.

Organizatori Trećeg Sajma cvijeća u Bijeljini su bijeljinska Gradska uprava, Agrarni fond i preduzeće A.D. „Komunalac.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI