Subota, 22 Juna, 2024
spot_img

Tov junadi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za intenzivan tov junadi na našim područjima najbolje odgovara simentalska rasa i domaće šareno goveče u tipu simentalca, jer su ove dvije rase kod nas najviše zastupljene i najbolje odgovaraju tovu do 400-450 kg.

Za sve modele farmi predviđen je intenzivan tov u zatvorenom sistemu sa grupnim boksovima i po 10 junadi u boksu, rešetkastim podom, izđubravanjem tečnim stajnjakom i normativima za površinu podnog prostora u boksu po grlu u zavisnosti od tjelesne mase: (200 kg – 1m², 300 kg -1,4 m², 400 kg -1,7m² i preko 400 kg – 2m²). Predviđeno trajanje turnusa je oko 250 dana (8-9 mjeseci) u zavisnosti od mase teladi na početku tova.

Junad će se hraniti koncentrovanim obrocima do težine od 400-450 kg uz dnevne priraste od 1.200 grama, jer se na ovakav način dobija odličan kvalitet mesa koji je kao takav veoma pogodan za izvoz na zapadno evropsko tržište. Ono što svaki uzgajivač mora da uradi, jeste poboljšanje zdravlja i performansi životinja poboljšavajući nutritivnu vrijednost njihovih obroka. Mora se truditi da dostigne savršenstvo u kvalitetu i marketinškim inovacijama.

Kada se radi o tovu junadi, svaki pogrešan korak i odabir rase direktno utiče na konačan rezultat, prodajnu težinu i kvalitet, zato je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi, izbor rase. Ako prvi put krećemo u uzgoj i tov junadi, uglavnom se kupuju muška telad.

Biraju se kvalitetna, zdrava, konstitucijski i rasno ujednačena telad, formirajući grupu s teladima ujednačene težine i starosti. Poželjno je nabaviti telad koja su već priviknuta na konzumiranje kabaste i koncentrovane hrane, kako se ne bi pojavio tzv “negativni tov” kada telad još uvijek nenaviknuta poslije mlijeka na uzimanje hrane, gladuju i gube svoju ulaznu težinu.

Pri nabavci teladi, naročito kod farmera početnika bez iskustva i stečenog znanja, uvijek je dobro osigurati se i povesti sa sobom stručno lice. Kakva su i kako se telad uvedu u tov, zavisi i konačan uspjeh tova. S obzirom da se radi o principu sve unutra, sve van, svaki pogrešan korak i odabir direktno utiče na konačan rezultat, prodajnu težinu i kvalitet, zato je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi, a to je rasa.

Sva muška telad se mogu uvesti u tov, ali nemaju sve rase iste predispozicije za željenu proizvodnju i rezultat. Vodeći se činjenicom da postoje rase goveda specijalizovane, s genetskim potencijalom i predodređene za proizvodnju mlijeka, mesa ili kombinovane rase i farmer pri odabiru teladi treba voditi računa i o izboru rase.

U proizvodnji mesa, logično je, koriste se mesni tipovi, rase goveda koje ranije polno sazrjevaju, fizički se brže razvijaju, nakupljaju mišićnu masu i imaju povoljan randman. Neke od najpoznatijih i traženih rasa goveda za proizvodnju mesa su: Hereford, Šarole, Angus, Limousin i na našim prostorima najzastupljenija rasa kombinovanih osobina (meso-mlijeko) je Simentalska rasa goveda.

Simentalska rasa-dobar izbor za tov

Simentalsko goveče odlikuje veći okvir i izuzetne tovne predispozicije, stoga je jedna od najraširenijih rasa u Evropi, gdje se koristi za proizvodnju mlijeka i mesa. Junad u tovu postižu izuzetno dobre dnevne priraste i do 1,300 g/dan, te uz optimalnu ishranu najrentabilnija težina bikova je u prosjeku oko 600-650 kg.

Simentalac je poznat po sposobnosti proizvodnje kvalitetnog mesa. Visoki udio čistog mesa u polovicama (62-67%) i mramoriranost mesa svrstavaju ga u red najboljih rasa za meso u svijetu. Simentalac je uz neke evropske mesne rase meliorator mesa širom svijeta.

Izvor: pssrs.net

PROČITAJTE:

Upotreba startera u ishrani prasadi

Savjeti za uspješan tov ćurki

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI