Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiToranj koji usisava smog iz zraka nakon Nizozemske i Kine stiže u...

Toranj koji usisava smog iz zraka nakon Nizozemske i Kine stiže u Poljsku /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon prvobitne instalacije u Rotterdamu i Amsterdamu, potom u Pekingu 2016. godine, prvi vakuumski čistač smoga na svijetu u obliku tornja „Smog Free Tower“ uskoro dolazi u poljski Krakov gdje će primjenom ionizacijske tehnologije rješavati probleme gradskog smoga.

Nizozemska kompanija Studio Roosegaarde predvođena osnivačem Daanom Roosegaardom pokrenula je niz urbanih inovacija među kojima se našao i toranj „Smog Free Tower“, prvi vakuumski čistač smoga.

Ovaj višestruko nagrađivani čistač smoga do sada je bio u Južnoj Koreji, Kini, naravno Nizozemskoj, Meksiku i Poljskoj gdje je, primjenom ionizacijske tehnologije, rješavao probleme gradskog smoga.

Koliko je toranj učinkovit pokazuje podatak da je, nakon instaliranja u Pekingu, očistio 30 miliona kubnih metara zraka za 41 dan, što je deset puta veći volumen od Nacionalnog stadiona u Pekingu čiji je kapacitet 80.000 gledatelja.

Inače, visina ovog inovativnog tornja je 7 metara, a debljina mu iznosi 3,5 metra. Korištenjem ionizacijske tehnologije, toranj privlači i upija štetne čestice smoga, a nazad vraća pročišćeni zrak. Ali to nije sve – čestice ugljika koja ostaju nakon filtriranja presuju se i od njih se pravi nakit. Ako kupite jedan prsten, platili se 1000 kubnih metara čistog zraka.

Naučnici s Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu proučavali su učinkovitost Roosegaardovog tornja i otkrili su da može uhvatiti do 70 posto PM10 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) i do 50 posto PM2.5 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 2, 5 mikrometara).

Ispitivanjima je utvrđeno da svojim radom toranj troši manje električne energije od običnog bojlera za vodu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI