Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTopljenje masti i priprema čvaraka

Topljenje masti i priprema čvaraka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kod pripreme čvaraka i topljenja masti važno je prvo skinuti kožuricu sa svježe slanine, pa je narezati na kockice 2×2 cm (za mesnatiju), do 5×5 cm (za zreliju bezmesnu slaninu), i malo posoliti. Topiti u kazanu (oraniji) čije smo dno prekrili pitkom vodom, kako čvarci ne bi zagorili dok ne puste mast.

Posudu nikada ne puniti do vrha, već samo malo vieše od polovine. Na umjerenoj vatri, uz stalno miješanje velikom drvenom mješalicom, topiti mast dok ne postane bistra i prestane da pjeni, a čvarci porumene, isplivaju na površinu i “zazveče” kao klikeri.

Tada posudu skiniti sa vatre i kroz cjediljku procijediti mast u drugu veću posudu, pa ostaviti da se staloži. Zatim je preručiti u specijalne kante za mast. One ne smiju biti zatvorene dok se mast ne “stisne” (stegne) i postane bijela. Mast čuvati na hladnom i zračnom mjestu.

Ako volite jako masne čvarke morate ih strpljivo pritiskati varjačom uz zid oranije, ili ih odjednom blago ispresovati. Pri tome paziti da ne pretjerate jer ćete dobiti paučinastu masu. Ako držite do boje, čvarke po odlivanju masti preliti sa malo mlijeka, pa propržiti da porumene.

Pročitajte još o čvarcima: Priprema čvaraka – 3 najveće greške
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI