Subota, 25 Juna, 2022
spot_img

Tuberkuloza kod živine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Klice ove bolesti su najopasnije za kokoške, ali napadaju i drugu živinu. 

Od tuberkuloze najčešće strada rđavo hranjena i slabo njegovana živina, naročito živina stranih rasa. Bolest se najviše prenosi izmetom i zagađenom hranom, ili otpacima mesa zaraženi živine, svinja, miševa i drugih životinja koje oboljevaju i raznose ovu bolest.

Tuberkuloza je dugotrajna bolest. Na oboljeloj živini se zadugo ništa ne primjećuje. Kasnije živina sve više mršavi, postaje malokrvna i slabo jede. Kada bolest zahvati crijeva, živina dobija proliv u kome se nalaze mislioni klica i tako se bolest dalje širi.

Svu zaraženu i sumnjivu živinu treba izdvojiti i poklati. Veterinar može sigurno da utvrdi koja su grla bolesna, te mu se treba obratiti za pomoć. Živinarnik u kome je bila bolesna živina tj. pristuna tuberkuloza, treba dobro očistiti pa smeće zapaliti, a živinarnik dobro isprskati i orkečiti svježe ugašenim krečom kome je dodat hlorni kreč (na sto dijelova kreča per dijelova aktivnog hlora)

Pročitajte još: Šuga kod živine – Liječenje
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Trešnja

Orezivanje trešnje nakon berbe – Prednosti i način obavljanja

Održavanje i orezivanje trešnje je vrlo važno, premda se često smatra nepotrebnim. Orezivanje trešnje se obavlja u vrijeme vegetacije, što je kod mladih voćaka najbolje...