Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTomić: Sporazum sa EU zadao smrtonosni udarac poljoprivredi

Tomić: Sporazum sa EU zadao smrtonosni udarac poljoprivredi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – Predsjednik Sindikata poljoprivrede i pehrambene industrije Republike Srpske Aleksandar Tomić izjavio je da je stanje kompleksno u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, kojima je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU “zadao smrtonosni udarac”.

“Skoro 70 odsto proizvodnje iz tih sektora locirano je u Republici Srpskoj i mnoge kompanije iz ove oblasti su propale ili se sada nalaze u teškom stanju, dok je favorizovan uvoznički lobi”, rekao je Tomić u Banjaluci.

On je naveo da broj zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji varira iz mjeseca u mjesec i da cijena rada stagnira već 11 godina.

“Imamo i dobrih poslodavaca koji su korigovali cijenu rada, svojim zaposlenima isplaćuju regres i daju druge benefite, ali nemamo kolektivnih ugovora”, naveo je Tomić.

On je rekao da Unija udruženja poslodavaca Srpske smatra kolektivne ugovore “recidivima prošlosti” i da je njihova strategija da marginalizuju kolektivno pregovaranje, a da se favorizuju pravilnici o radu, akti koje oni donose.

Tomić je podsjetio da je za 2. septembar dogovoren sastanak predstavnika 10 granskih sindikata i poslodavaca, kako bi se dogovorila dinamika kolektivnog pregovaranja, te dodao da će Sindikat, kao ozbiljan socijalni partner, uložiti maksimalne napore da bude ostvaren napredak.

Izvor: N.N.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI