Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTestiranje klijavosti sjemena

Testiranje klijavosti sjemena

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Testiranje klijavosti sjemene je preventivna mjera koja pomaže da se postignu bolji rezultati u gajenju biljaka, u tom smislu što smanjuje gubitke i obezbjeđuje efikasniju upotrebu odgovarajućih resursa.

Provjeravanje klijavosti sjemena prije sjetve je značajno iz nekoliko razloga:

* Efikasnost resursa – testiranje klijavosti nam omogućava da indetifikujemo sjeme koje neće klijati. To sprječava nepotrebno trošenje vremena, truda i resursa na sjetvu sjemena koje neće ili će u malom procentu proklijati.

* Planiranje – kada znamo koliko sjemena možemo očekivati da proklija, možemo bolje planirati i prilagoditi količinu sjmena koju treba posaditi. Ovo je naročito važno kod gajenja usjeva na većim površinama.

* Kvalitet sadnog materijala – testiranje klijavosti takođe pomaže u proceni kvaliteta sadnog materijala. Ako se primijeti da je klijavost niska, tj. mala, to može biti znak da je seme starije ili loše skladišteno, pa može uticati na ukupnu produktivnost biljaka.

* Ekonomska efikasnost – klijavost sjemena direktno utiče na uspeh useva. Proveravanjem klijavosti, možemo smanjiti gubitke i povećati ekonomsku efikasnost našeg poljoprivrednog projekta.

* Vrijeme sjetve – poznavanje klijavosti pomaže nam u određivanju najpovoljnijeg trenutka za setvu, jer ako znamo koliko dugo će trebati da seme proklija, možemo planirati sjetvu u optimalnom trenutku za našu klimu i uslove.

Sam postupak testiranja klijavosti sjemena može se uraditi na sledeći način:

* Priprema – uzima se uzorak sjemena, iz partije sjemena koje se planira za sadnju. Neke vrste sjemena često pokazuju bolje rezultate kada su sveže (npr. seme paradajza).

* Vlaženje – navlaži se papirni ubrus ili pamučna krpa, koji se stavlja na ravnu površinu (npr. tanjir). Ubrus ili krpa ne smije biti previše vlažan, ali dovoljno da održava potrebnu vlagu.

* Raspored sjemena – sjeme se postavlja na vlažnu i ravnu površinu u tankom sloju ali sa dovoljno prostora  između njih.

* Pokrivanje – posle postavljanja sjemena potrebno je takođe pokriti sjeme vlažnim ubrusom ili krpom. To doprinosi zadržavanju vlage i simulira uslove klijanja iz prirode.

* Održavanje vlažnosti – potrebno je redovno provjeravati i održavati potrebnu vlažnost, kako bi sjeme imalo optimalne uslove za klijanje što se vlage tiče.

* Posmatranje klijvosti – takođe bi trebalo redovno, tokom postupka, pratiti sjeme kako bi se utvrdio pravi momenat klijanja sjemena, i na osnovu toga donio pravi zaključak o momentu i procentu klijavosti sjemena.

Izvor: Dipl. inž. Zoran Lazarov, PSSS Vranje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI