Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTamani plemenitu divljač: Za odstrel šakala i novčana nagrada

Tamani plemenitu divljač: Za odstrel šakala i novčana nagrada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

DOBOJ – Srnama, zečicama i fazankama teško je ove zime u dobojskim šumama sačuvati mladunčad, jer opasni predatori šakali u potrazi za hranom jedu sve što im se nađe na putu.

“Šakal je top predator u našem lovištu i trenutno ga ima u nepodnošljivoj brojnosti. Ogromne štete prave na srnećoj divljači, zecu i fazanu te uništavaju podmladak. Organizovani su u čopore, tako love, bukvalno trijebe lovište”, upozorio je Vedran Božičković, predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan”.

Da je šakal u ekspanziji, ne samo na dobojskom području nego i u susjednoj opštini Modriča, ističe Dragan Savić, predsjednik tamošnjeg LU “Majna”, na čijem području se takođe može sresti ova životinja.

Da bi se brojnost ove vrste smanjila, lovce na razne načine motivišu da rade na odstrelu.

“Čak kod nas u Lovačkom udruženju ‘Majna’ postoji neka novčana nagrada za odstrel. To je divljač koja nanosi veliku štetu nama u lovištu. Predator je u ekspanziji, nema neprijatelja u prirodi”, kazao je Savić te dodao da nije u svojoj dosadašnjoj dugogodišnjoj lovačkoj karijeri imao priliku da ga odstrijeli.

Tu priliku je proteklog vikenda imao njegov klupski kolega Čedo Savanović, član Lovačke sekcije Duga Njiva, koji je među 550 lovaca iz RS imao najbolji pogled te je jednim hicem smanjio broj predatora u prirodi.

“Čuo sam da šušti sa desne strane, prvo sam pomislio da je srneća divljač, međutim vidio sam da je niža, i pretpostavio sam da je lisica. Međutim, kada sam vidio da baš nije iste boje i da je viši na nogama, odmah sam shvatio da je šakal i prebacio sam pušku, opalio i pogodio ga”, ispričao je Savanović.

On je istakao da je lovac već 35 godina i da je mu je ovo prvi put da odstrijeli ovog predatora.

Izvor: Nezavisne Novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI