Srijeda, 29 Novembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciŠest rasa pasa koji najviše pate kad ostanu sami

Šest rasa pasa koji najviše pate kad ostanu sami

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šest rasa pasa koji najviše pate kad ostanu sami – Ukoliko razmišljate o tome da nabavite psa, a znate da će on dobar dio radnog dana provoditi sam, dobro razmislite o izboru rase.

Kućni ljubimci ne vole odvajanje od vlasnika i čak doživljavaju depresiju zbog usamljenosti. Zbog toga dobro razmislite prije nego što se odlučite da imate psa jer uzmite u obzir i njihova osjećanja.

Naravno, sve je individualno, neki psi bolje podnose samoću ali svakako ni jedan pas ne voli dugo da bude sam.

Šest rasa pasa koji najviše pate kad ostanu sami

1. Čivava

Aktivna i stalno u pokretu, mala čivava je omiljeni kućni ljubimac prema kome se vlasnici često ponašaju kao prema djetetu. Uživa u naručju vlasnika i u šetnjama s njim, ali ako ostane sama na duži vremenski period, anksioznost je može pretvoriti u pravog agresivca i destruktivca.

2. Pudla

Slatka krznena loptica je prijateljski raspoložena i snažno će se vezati za vas. Nažalost, toj pudla može postati previše zavisna od vašeg prisustva i razviti ozbiljnu anksioznost odvajanja ako je ostaite samu na duži vremenski period. Ponekad to rezultira negativnim ponašanjem, a vaša draga kuca može napraviti veliku štetu u domu.

Pročitajte: Mogu li psi da jedu začinjenu hranu?

3. Bišon

Poput ljupke paperjaste kugle, bišon je nježan pas i žudi za vlasnikovom pažnjom. Kad ostane sam, a to potraje, sklon je da razvije probleme sa anksioznošću.

4. Maltezer

Kao i čivava, slatki mali maltezer se često tretira kao dijete i brzo navikne da bude u centru pažnje. Zato će biti ogorčen i ljubomoran ako ga ostavite samog.

5. Francuski buldog

On ne voli nikakvu aktivnost i više mu prija maženje sa vlasnikom za čijom je pažnjom sasvim lud. Francuski buldog zavisan je od ljudskog društva i pokazuje enormnu količinu ljubomore ako vlasnikova pažnja nije usmjerena samo prema njemu. Apsolutno mrzi da bude sam.

6. Pomeranac

Ako postoji nešto što pomeranac mrzi više od kupanja, to je da bude sam. Ovi psi se lako vežu za svoje vlasnike, a ako moraju da provedu izvesno vrijeme sami, ili sa nekom osobom koja će ih pričuvati, mogu postati agresivni ili anksiozni.

Pročitajte: Psi čuvari koji će zaštititi vaš dom

Vaš aktivni pas možda će se mučiti u samoći, jer mu je stalno potrebna vježba, a psi bez obuke poslušnosti ili oni koji nisu navikli da budu sami, mogu se uznemiriti kad shvate da krećete na posao.

Psi se u većini slučajeva sami ne snalaze dobro. Mogu i da naprave štetu u domu, i često ne mogu da iskontrolišu fiziološke potrebe dovoljno dugo. Psi koji sami provode dosta vremena, ali i kraći period, mogu doživeti ekstremni stres i strah.

Iako se svakom problemu u ponašanju pasa može naći rješenje, kad je riječ o samoći u domu, vlasnik treba dobro da se potrudi da svog ljubimca navikne na odvajanje, prenosi Telegraf.rs.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI