Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSVINJSKA MAST U 9 VODA: Ovako se pravi neprevaziđen narodni lijek za...

SVINJSKA MAST U 9 VODA: Ovako se pravi neprevaziđen narodni lijek za bolesna pluća! (RECEPT)

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Starinska kućna apoteka obavezno je sadržavala brojne prirodne lijekove protiv kašlja, a među njima je uvijek bila i svinjska mast, “preprana” u devet voda, piše Lijepa&srećna.

Naime, domaćice su posebno pripremale mast za liječenje, tako što bi odvojile jednu količinu nakon topljenja i temeljno je prale. Na kašiku masti, sipa se pola čaše hladne vode, muti se sve drvenom varjačom desetak sekundi, ostavi kratko da odstoji, pa se voda sa površine odlije. Postupak se ponavlja devet puta i tako dobija izrazito bijela mast.

Za bolesna pluća, ona se koristi na više načina. Kod djece se može samo blago ugrejati pa namazati na grudni koš, prekriti gazom pa folijom, a onda obući djetetu majicu i pidžamu. Treba da tako prespava, a sutradan uveče se cijeli postupak može ponoviti.

Kod starijih, može se prvo namazati koža prepranom mašću, pa zatim priviti obloga od komovice. Takođe valja utopliti osobu i ostaviti je da tako prespava. Prema trećem starinskom receptu, preprana mast se može pomiješati sa malo rakije, pa ovom mješavinom natopiti oblogu.

Smatra se da mast umiruje upalne procese i “izvlači” temperaturu, a pobornici narodne medicine preporučuju je i kod upale sinusa, hemoroida i bubuljica na koži.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI