Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSvi znamo da SRIJEMUŠ čisti krv i snižava holesterol, ali je bitno...

Svi znamo da SRIJEMUŠ čisti krv i snižava holesterol, ali je bitno i kako se sprema

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U rano proljeće, srijemuš je svuda. Iznose ga i ljudi na gradske pijace, a njegova ljekovita svojstva i nevjerovatan ukus su nenadmašni.

Narodni travar, Momčilo Antonijević, otkriva kako se koristi i za šta se upotrebljava srijemuš koji se u narodu naziva i divlji bijeli luk ili medvjeđi luk.

Poslije zimskog perioda, kada smo jeli jako mnogo masne hrane, koja ne djeluje dobro na naš kardiovaskularni sistem, srijemuš se pojavljuje bukvalno kao spasitelj, koji će da očisti naše krvne sudove i pomogne našem srcu da normalno radi, objašnjava Antonijević.

“Da bismo postigli potpun efekat i očistili organizam, potrebno je da srijemuš jedemo svaki dan, u kontinuitetu dvije nedjelje”, naglašava narodni travar. Srijemuš može da se koristi samo kao svjež. Ne može da se suši, niti konzervira na bilo koji način (tako gubi sva ljekovita svojstva), osim da se napravi tinktura. Takođe, bilo bi dobro srijemuš što manje sjeckati.

Djeluje i na bakterije i na gljivice

Srijemuš, kao i njegov pitomi rođak, bijeli luk, sadrži sumporna jedinjenja koja djeluju antibakterijski.

“Ukoliko imate sistemsku kandidijazu, idelano bi bilo da koristite srijemuš, pošto on sadrži i prebiotike, jedinjenja koja su zapravo hrana za korisne bakterije u našem organizmu, kako bismo pobijedili gljivičnu infekciju koja se pojavila u našem tijelu”, dodaje Antonijević.

Pročitajte: Srijemuš – Opis, rasprostranjenost, upotreba i recepti!

Kako se priprema

Srijemuš može da se prži sa jajima, može da se dodaje u proju sa sirom, može da se mijesi hljeb sa srijemušom, ali generalno, ukoliko ga koristimo da očistimo kardiovaskularni sistem, najbolje je da bude svjež.

Salata od srijemuša

Momčilo Antonijević preporučuje i zanimljiv recept za pripremu salate od srijemuša. Potrebno je isjeckati jednu vezu srijemuša na krupnije komade. Od začina staviti samo malo soli i kiselo mlijeko, po mogućstvu ovčije. Umjesto ulja, dodati mješavinu mljevenih sjemenki – recimo sirovu bundevinu golicu i suncokret.

Pročitajte: Zašto je SRIJEMUŠ najveća blagodet proljeća pred nama?

Kapi od srijemuša

Sto grama što svježijih listova srijemuša, doboro oprati, isjeckati i staviti u čistu teglu, pa preliti sa 300 mililitara 70% alkohola. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti na tamnom i hladnom mjestu dvije nedjelje, uz češće mućkanje.

Nakon dvije nedjelje tečnost procijediti, ostaviti da se izbistri, pa pažljivo odliti od eventualnog taloga. Sipati u čiste staklene bočice i čuvati na tamnom mjestu. Pije se tri puta na dan po 15 kapi razmućenih u mlakom čaju od lanenog sjemena.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI