Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaSuzbijte biljne vaši potpuno organskim preparatom - FitoTriac

Suzbijte biljne vaši potpuno organskim preparatom – FitoTriac

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

FitoTriac je potpuno prirodni, biorazgradivi  proizvod  na bazi eteričnih ulja dobijenih iz biljnih ekstrakata (ulje indijske biljke neem 25% i ulje bora 17%), u čijem se sastavu nalazi i cink značajan u sintezi auksina koji utieče na jačanje vlastitih obrambenih mehanizama biljke.

FitoTriac zbog toga ima utiecaj u prevenciji i ublažavanju posljedica biotičkog i abiotičkog stresa na biljke.

No, puno veći značaj ovog proizvoda je u tome, što sprječava napad mnogih važnih štetnika kao što su štitasti moljac (Trialeurodes vaporariorum), tripsi (Frankliniella occidentalis, Thrips spp.), lisne vaši (Aphis gossypii, Myzus persicae, Aphis spp), gusjenice (Spodoptera exigua, Spodoptera litoralis, Helicoverpa armigera), lisne buve (Psylla pyri).

Ulje biljke neem kao sastavni dio ovog proizvoda, iskazuje insekticidni učinak na jedan specifičan način i za razliku od ostalih klasičnih insekticida, nije mu svrha ubiti insekta, već izazvati kod njega konfuziju.

Naime, ulje biljke neem sadrži sastojke vrlo slične hormonima koje proizvode insekti (imitiraju prirodne hormona insekata), ulaze u njihov sastav i blokiraju normalnu funkciju prirodnih hormona.

Insekti nakon toga zaboravljaju jesti, pariti se, prestaju polagati jaja, a ako jaja postoje, insekti se iz njih ne izlegu ili se larve ne presvlače. Neki insekti čak zaboravljaju da mogu letjeti.

Insekti koji su previše zbunjeni, neće jesti, populacije izumiru i životni ciklus je prekinut.

Neemovo ulje u sastavu FitoTriaca je i anti-feedant što znači da samim svojim mirisom odvraća insekte da se hrane tretiranim biljkama. Prisutnost tj. samo nagovještaj mirisa neemova ulja dovoljan je da odvrati insekta od uobičajenih prehrambenih navika.

Nevjerojatno, ali istinito!

FitoTriac suzbija samo štetne insekte koji grizu i sišu, a NE SUZBIJA KORISNE INSEKTE, što ga čini ekološki prihvatljivijim proizvodom za primjenu.

Koristi se u mnogim kulturama: vinova loza, voćke, jagode, citrusi, povrće, cvijeće i ukrasno bilje u dozi 100-250 ml/100 lit vode;

FitoTriac se ne smije miješati sa alkalnim sredstvima i sredstvima na bazi sumpora i bakra.

Pakovanja: 250 ml, 1 lit

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI