Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSuva šljiva je mnogo više od prirodnog lijeka za probavu

Suva šljiva je mnogo više od prirodnog lijeka za probavu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Visok sadržaj vlakana u suvim šljivama je najbolji borac protiv problema s probavom i hemoroidima. Hronični problem s probavom su česti kod starijih osoba ili sasvim male djece. Suve šljive djeluju kao laksativ zahvaljujući visokom sadržaju pektina. Kada jedemo suve šljive unosimo manju količinu vode, a veću količinu pektina. Prirodni su laksativ i za razliku od nekih drugih sredstava ne stvaraju naviku i ne izazivaju pojavu lijenih crijeva.

Suve šljive čuvaju vid

I mada se pri pominjanju suvih šljiva prvo pomisli na problem sa opstipacijom, suve šljive ne donose samo benefit kod problema sa probavom. Naime, istraživanja su dokazala da se problemi menopauze lakše podnose ako se jedu suve šljive. Osim toga, tri do četiri suve šljive dnevno mogu da pomognu i da se neutralizuju ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje. Šljive su posebno korisne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u njima mogu da pomognu da se smanji rizik od degeneracije makule, bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih ljudi.

Suve šljive su bogate kalijumom i elektrolitima koji imaju bitnu ulogu u najrazličitijim funkcijama organizma. Kao što su proces varenja, srčani ritam, impulsi, kontrakcije mišića, krvni pritisak. Kratak dah, razdražljivost, umor su neki od znaka anemije. Sok od suvih šljiva i same suve šljive su riznica gvožđa. Nedostatak gvožđa smatra se glavnim uzrokom anemije. Antocijanin u suvoj šljivi je važan u prevenciji anemije ili malokrvnosti.

Pročitajte: Suve brusnice – Šaka zdravlja ili slatkiš PUN ŠEĆERA?

Izgrađuje kosti i mišiće

Važan su izvor minerala bora koji je bitan za jake kosti i mišiće. Smara se da ovaj mineral može da poboljša i kognitivne funkcije, koordinaciju. Neophodan je za rast, značajno povećava i nivo estrogena u krvi, kao i sastojaka koji sprečavaju gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju, odnosno osteoporozu, što je naročito važno za žene u postmenopauzi. Samo 50 grama suvih šljiva dnevno ili pet do šest suvih šljiva je dovoljno da osjetite poboljšanje poslije izvjesnog vremena.

Redukuje nivo holesterola

Ponekada zbog neadekvatne ishrane, stresa i drugih faktora dolazi do nagomilavanja masnoća u arterijama koje poslije izjvesnog vremena formiraju plak. Ako se bolesti ne liječi dolazi do pojave ateroskleroze, suženja arterija, što sve može usloviti probleme sa srcem i dovesti i do moždanog ili srčanog udara.

Neka istraživanja sugerišu da je suva šljiva bogata rastvorljivim vlaknima koji mogu uticati na nivo holesterola. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i gastrointestinalnim tečnostima kada uđu u želudac i crijeva. Pretvaraju se u supstancu sličnu gelu koji razgrađuju bakterije u debelom crijevu oslobađajući gasove. Neke studije potvrđuju da je suva šljiva dobro sredstvo i za regulisanje krvnog pritiska.

Pročitajte: Evo zašto bi trebalo da jedete suve šljive svaki dan

Brine se o lijepoj liniji

Pružaju dugotrajan osjećaj sitosti. Koriste se u dijetama za mršavljenje i dobar  su način za održavanje stabilne tjelesne težine. Imaju nizak glikemijski indeks, što znači da postepeno povećavaju nivo glukoze, šećera u krvi. Suve šljive kao užina mogu da vam brzo suzbiju osjećaj gladi. Pune su i fitonutrijenata koji služe za jačanje imuniteta, neutralisanje slobodnih radikala, ali i za očuvanje ćelija koje sprječavaju nastanak kancera.

ASTMATIČARI OPREZ

Ipak, kada su u pitanju suve šljive poseban oprez se savjetuje osobama koje boluju od astme. Neke suve šljive sadrže sumpor-dioksid koji napada sistem za disanje, pa može da se javi glavobolja, mučnina, povišen pritisak. Stručnjaci stoga savjetuju da pri kupovini obavezno provjerite da li su suve šljive tretirane sumpor-dioksidom.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI