Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZa vrijedne malinare besplatno ljetovanje u Grčkoj

Za vrijedne malinare besplatno ljetovanje u Grčkoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ivanjica – Iako je cijena crvenog zlata ove godine rekordna, malinari su mnoge muke preturili preko leđa dok nisu zaradili novac.

Strepili su mjesecima od mraza, kiše i suše, bili od jutra do sutra na imanjima. Sada kada je berba završena, a oni napunili dzepove vrijeme je za odmor, čeka ih ljetovanje u Grčkoj i to besplatno, jer je Asocijacija malinara za svojih 50 članova obezbijedila petodevni boravak u Paraliji.

“Znamo da dosta naših članova nikad nije bilo na moru. Nemaju vremena jer im skoro čtavo ljeto prođe u malinjacima. Ogroman je to rad i uvijek je bila muka oko cijene i malinarima nije bilo ni do mora, ni do čega. Sada je situacija bolja i nakon napornog rada, mogu sebi da priušte odmor. Za ljetovanje im je potreban samo pasoš, potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test. Ima mjesta za pedeset malinara iz svih dijelova Srbije”, izjavio je za RINU Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Pročitajte: Srpska organska malina osvojila Evropu

On dodaje da malinari imaju razloga da budu zadovoljni jer je konačno došlo i njihovih pet minuta. Ako se uzme u obzir trenutno stanje na svjetskom i evropksom tržištu, srpsku malinu očekuje ogromna potražnja i odlična cijena i naredne godine.

“Sljedeće sezone bi kilogram mogao da košta i više nego ovog ljeta. Nestašica je malina na globalnom nivou, a dodatni benefiti za nas je otvoreno skandinavsko tržište, tako da voće iz Srbije nikad nije bilo traženije. Rod jeste manji, ali je sada idealna prilika da se zamijeni sadni materijal. Kupovinu sadnica resorno ministarstvo subvencioniše sa 90 odsto”, naglasio je Radović.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI