Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠume RS i strateški drvoprerađivači ugovorili isporuku više od 380.000 kubika trupaca

Šume RS i strateški drvoprerađivači ugovorili isporuku više od 380.000 kubika trupaca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šume Republike Srpske ovu godinu trebalo bi da završe sa 4 mil KM dobiti, kaže vršilac dužnosti direktor ovog javnog preduzeća Slaven Gojković.
To je, smatra, uspjeh, jer su prvu polovinu godine završili sa minusom od 2,6 mil KM. Šume RS i strateški drvoprerađivači potpisali su ugovore o isporuci drvnih sortimenata za narednu godinu, kako bi održali kontinuitet proizvodnje.
Više od 380.000 kubika trupaca u narednoj godini dobiće 49 strateških drvoprerađivača iz RS. Među njima je i preduzeće Drvoprodeks.
Darko Partalo, predstavnik preduzeća Drvoprodeks rekao je da je za ovo preduzeće za narednu godinu raspoređeno 5.000 trupaca hrasta i 8.000 trupaca jele i smrče za proizvodnju višeslojnih podova.
– Hrasta u Srpskoj ima veoma malo, te podmiruje oko 20% naših potreba, jer prerađujemo više od 30.000 trupaca hrasta godišnje. Od toga dio dobijemo od Šuma RS, dio nabavljamo od privatnog otkupa, dok oko polovinu potreba podmirujemo iz Hrvatske kao rezanu građu hrast – rekao je Partalo.
Kriterijumi po kojima će određene količine trupaca sljedeće godine biti raspođene su jasni.
Prioritet je prihod preduzeća, vrijednost izvoza, broj radnika ali i status lokalne zajednice iz koje drvoprerađivač dolazi.
– Zbog toga je Vlada Srpske odredila kriterijume, kojim su u povoljniji položaj dovedeni oni privredni subjekti koji zaista mogu da stvore veću dodatu vrijednost drvog sortimenta, te ostvariti najbolji mogući efekat u smislu prihoda, izvoza i zapošljavanja. To su strateška preduzeća – rekao je Lazo Šinik, predstavnik Privredne komore Srpske.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da je kategorizacijom napravljena razlika između strateških drvoprerađivača i primarnih preduzeća, odnosno finalista i polufinalista, kojih ima oko 250.
– Cilj nam je da se održi kontinuitet snadijevanja strateških kupaca drvnom sirovinom, te će od ukupnog etata trupaca oko 42 odsto biti dodijeljeno ovoj grupaciji – rekao je Pašalić.
Ugovori sa ostalim preduzećima koja se bave obradom drveta trebalo bi da uskoro budu potpisani. Šume RS od ovog prihoda inkasiraće oko 185 mil KM.
Gojković rekao je da je za potrebe 49 strateških preduzeća raspoređeno nešto više od 380.000 metara kubnih trupaca četinara i lišćara.
– Preostali dio se ugovara sa ostalim primarnim i finalnim, te polufinalnim preduzećima, koji se ne nalaze u grupi strateških preduzeća, te će ukupno biti raspoređeno 900.000 metara kubnih trupac – rekao je Gojković.
Izvor:  RTRS
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI