Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMED OD CVIJETA MANUKE UNIŠTAVA 250 VRSTA BAKTERIJA

MED OD CVIJETA MANUKE UNIŠTAVA 250 VRSTA BAKTERIJA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U eri superbakterija otpornih na antibiotike, lekovit med sa Novog Zelanda donosi spasonosno rešenje bez ikakvih nuspojava

Manuka med
– Efikasan kod lakših i težih infekcija
– Pomaže kod opekotina
– Trenutno ublažava bol kod rana i njihovo zacelivanje
– Najbolje sredstvo protiv čireva

Kada je tim istraživača Univerziteta Vaikato na Novom Zelandu, na čelu sa dr Peterom Molanom, 1981. otkrio jedinstvena antibakterijska svojstva meda od manuke, kojih nema ni u jednoj drugoj vrsti, niko nije mogao da pretpostavi da će tri decenije kasnije ova vrsta meda biti proglašen za najlekovitiji med na svetu.

Manuka med je monoflorni med koji pčele proizvode iz cvetova drveta manuke (lat. Leptospermum scoparium), i za razliku od ostalih vrsta, njegova lekovita svojstva ne uništavaju se tokom prerade, izlaganja suncu ili toploti. Stručnjaci za apiterapiju tvrde da su za to zaslužni: visoka koncentracija lekovitih sastojaka, nizak sadržaj vode, mala kiselost i prisustvo posebnih lekovitih sastojaka iz cvetova manuke.
U studiji koja je nedavno rađena na Univerzitetu u Sidneju ovaj med uništio je skoro sve tipove bakterija kojima je bio izložen. Pokazalo se da je delotvoran čak i protiv bakterije helikobakter pilori, koja je uzrok većine čireva na želucu, ešerihije koli i streptokoka. Državna zdravstvena ustanova Velike Britanije licencirala ga je 2004. godine za medicinsku upotrebu u lečenju rana, potvrđujući ono što su stari Novozelanđani znali odavno – da manuka ima čudesna svojstva. U prilog tome svedoče i mnogi korisnici koji su u kratkom roku otklonili herpes, gljivice na nogama, ciste, čak i teške infekcije, poput dekubitusa ili sepse.

Kad se UMF manuka med stavlja na ranu, on upija vodu i suši je, a antimikrobne materije uništavaju mikroorganizme koji mogu da inficiraju ranu. Ako se koristi spolja, ovim medom potpuno se prekrije tretirano područje i zamota se sterilnim zavojem, pa se zavoj menja jednom dnevno. Neverovatno je efikasan jer prodire duboko u kožu.
Istraživanje sprovedeno na 17.000 ispitanika pokazalo je korist od ovog prirodnog nektara i kod hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa i sinusitisa.

Jedinstven faktor manuke
Stručnjaci upozoravaju da ipak nije lako prepoznati pravi manuka med, jer nije svaka vrsta napravljena na isti način. Zavisno od sezone i porekla, aktivne materije u ovom medu variraju, a najkvalitetniji je med iz divljine Novog Zelanda. Zato je, zbog različite izrade ove vrste meda, osmišljen pojam UMF (Unique Manuka Factor) – jedinstven manuka faktor. To je, zapravo, sertifikat koji označava da se radi o čistom manuka medu s aktivnim sadržajima. Tako se med sa UMF faktorom 5-9 koristi za održavanje zdravlja i imuniteta, UMF faktor 10-14 kod lakših bolesti, a UMF faktor 15+ označava med najboljeg kvaliteta i snažnog antibakterijskog delovanja i lekovitosti.

U prodavnicama Biljnog centra Magično bilje možete nabaviti  Manuka med UMF 10,  Manuka med UMF 15 i Manuka med UMF 20

Izvor: Magično bilje
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI