Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSUMAK - Začin sa značajnim ljekovitim svojstvima

SUMAK – Začin sa značajnim ljekovitim svojstvima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Sumak (Rhus coraiaria) o čijem plodu govorimo, krase predivne bobice boje rubina. Ovo je grmolika biljka koja raste u zemljama Bliskog istoka, njeni plodovi su crvene bobice koje se suše te melju u prah koji se koristi kao začin. Iako rijetko, bobice se čak prodaju i cijele. Mljeveni sumak je pomalo kiselkastog ukusa, nalik limunu, ali puno više izbalansiran i manje kiseo. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svježu ukusnu notu.

Pročitajte: Četiri začina iz kuhinje koji pomažu kod dijareje

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je deo humusa, a koristi se i za pripremu pirinča i kebaba. Sumak se dugi niz vijekova koristi kao začin u mnogim kuhinjama Evrope i bio je veoma popularan sve dok Rimljani nisu otkrili limun.

Ljekovita svojstva sumaka

Istraživanja su pokazala da pored divne boje i osvježavajuće arome, sumak ima i mnoga ljekovita svojstva, antigljivična, antivirusna, antioksidantska i antiupalna.

Sadrži veoma zavidne količine vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lijek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za liječenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i grip.

Pročitajte: Kardamom – Indijski začin sa mnogim ljekovitim svojstvima

Istraživanja sprovedena u Njemačkoj pokazala su da sumak ima snažno djelovanje u borbi protiv gljivičnih obolenja i nalazi se u mnogim kremama i lijekovima namenjenim za liječenje gljivica.

Istraživanja su takođe potvrdila da je sumak veoma efektan kad je u pitanju hiperglihemija, dijabetes i gojaznost.

Obično se koristi za jela mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Možete ga koristiti za suve i mokre marinade i prelive za salate, ali njegova aroma će se najbolje osjetiti ako njime posipate jelo netom prije služenja.

Pročitajte: Pet najzdravijih začina

Savršeno se slaže sa jagnjetinom, grilovanim povrćem, piletinom i ribom, a humusu daje zaista čarobnu aromu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI