Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPomoću gumenog crijeva provjerite da li pčele normalno zimuju

Pomoću gumenog crijeva provjerite da li pčele normalno zimuju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li pčelinja društva normlano zimuju poznaje se po tome kakvo zujanje dopire iz košnica. 

Društvo u kome je sve uobičajeno ravnomjerno i prilično tiho zuji. Ovaj zvuk najbolje ćemo provjeriti ako jedan kraj gumenog crijeva stavimo na leto, a drugi na uho. Poremećeno stanje u košnici zapaža se o bez crijeva za osluškivanje, jer je zujanje mnogo jače, ponekad se čuje na metar i više od košnica.

Jako i duboko zujanje znak je da u košnici nema dovoljno vazduha, da je suviše toplo ili da je društvo ostalo bez matice. Tada treba odmah pregledati leto i ostale uređaje za ventilaciju.

Pročitajte: Kako ocijeniti koja su pčelinja društva spremna za zimovanje

Ako su miševi ušli u košnicu i uznemiravaju pčele, s vremena na vrijeme one će se uskomešati i veoma snažno zujati. U tom slučaju, kada napolju nije suviše hladno, dva radnika treba pažljivo da podignu košnicu, tako da podnjača ostane na postolju, a treći da istjera miša. Međutim, ako je napolju isuviše hladno, ovo se radi u zatvorenoj prostoriji, a ako ima košnicu u rezervi, najbolje je da se u nju preseli napadnuto društvo.

Pčele koje gladuju ili im je hladno zuje oštro, ali vrlo tiho i zvuk se čuje skoro u svakom dijelu košnice. To je znak da se klube razrijedilo zbog traženja hrane, a nema dovljno snage da se okupi i preseli na drugi kraj košnice, gdje se nalazi izvijesna količina hrane, navodi se u časopisu “Dobro jutro”.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI