Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiStranci još tri godine ne mogu da kupuju hrvatsko poljoprivredno zemljište

Stranci još tri godine ne mogu da kupuju hrvatsko poljoprivredno zemljište

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Evropska komisija je usvojila odluku kojom se produžava prelazno razdoblje tokom kojeg državljani Evropske unije ne mogu sticati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj.
– Ovom odlukom Evropske komisije osigurava se dodatno razdoblje od tri godine koje treba iskoristiti za puno iskorišćavanje potencijala poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkciju – ističu iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, piše tportal.
U saopštenju se podsjeća da je ugovorom o pristupanju EU Hrvatskoj odobreno prelazno razdoblje od sedam godina tokom kojeg vrijedi zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima drugih država članica EU-a.
Prelazno razdoblje, koje ističe krajem juna ove godine, utvrđeno je kako bi se spriječio rast cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja EU, a do kojega bi moglo doći zbog veće kupovne moći državljana pojedinih država članica.
Time bi se otežalo sticanje poljoprivrednog zemljišta za hrvatske poljoprivrednike i usporilo nužno restrukturisanje poljoprivrednog sektora, pojašnjavaju iz resornog ministarstva.
Ugovorom o pristupanju predviđena je mogućnost produženja sedmogodišnjeg prelaznog razdoblja za dodatne tri godine, ako se pokaže da hrvatsko tržište poljoprivrednog zemljišta još uvijek nije dovoljno stabilno te da i dalje postoji rizik značajnijeg povećanja cijena u slučaju njegovog otvaranja za strane državljane, napominju iz Ministarstva.
– Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je prošle godine zahtjev Evropskoj komisiji te odgovarajuće analize kojima se potvrđuje da tržište poljoprivrednog zemljišta nije spremno za potpunu liberalizaciju te je zatraženo produženje prelaznog razdoblja radi zaštite interesa hrvatske poljoprivrede – podsjeća se u saopštenju.
Aktivnosti na pripremi zahtjeva započele su u junu 2019. sastankom u Briselu na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, kako bi se raspravili tehnički aspekti predaje hrvatskog zahtjeva za produženjem prelaznih mjera za sticanjem vlasništva poljoprivrednog zemljišta od strane fizičkih i pravnih osoba iz drugih država članica EU i Evropskog privredna područja.
Izvor: B92
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI