Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSTEVIJA - Evo kako da sami uzgojite najpopularniju zamjenu za šećer

STEVIJA – Evo kako da sami uzgojite najpopularniju zamjenu za šećer

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj stevije – Ova biljka je sve popularnija, prije svega jer se iz nje ekstrahuje stevija zaslađivač, koji je zamjena za šećer.

Stevija zaslađivač se ekstrahuje iz zelenih, slatkih listova biljke čiji naučni naziv glasi Stevia rebaudiana. Stevija je ime za više od 240 vrsta žbunja i cvjetnica iz porodice glavočika (Asteraceae). U nekim krajevima je poznata i kao slatki list ili šećerni list.

Prirodno stanište joj je u tropskim dijelovima Sjeverne i Južne Amerike. Može narasti do visine od oko 30 cm i širine od 18-24 cm. Stevija zaslađivač je više od 40 puta slađi od šećera, ali zato nema neželjene reakcije u organizmu, kao što ima šećer.

Uzgoj stevije

Uzgaja se širom svijeta. Može se uzgajati i u saksijama na balkonu ili na bilo kom osunčanom mjestu. Biljka je naročito osjetljiva na niske temperature, pa je neophodno sačekati dok ne prođe sva opasnost od mraza.

Sadnja stevije se obavlja u redovima, gdje je razmak između njih 50-60 cm, dok razmak između pojedinačnih biljaka treba da iznosi oko 18 cm. Sadnice stevije treba posaditi u bogato, ilovasto zemljište i trebalo bi da dodate kompost za dodatne hranljive materije (kod pješčanog zemljišta). Stevija biljka se ne treba da previše zalivati ili navodnjavati. Preko ljeta može često, blago zalivanje. Berba stevije se odnosi na rezanje stabljika na visini od 5 cm od površine zemlje, što se obavlja 3-4 puta u godini. Stoga, jasno je da je stevija veoma profitabilna biljka.

Kako koristiti steviju

Dostupni su cijeli ili izmrvljeni listovi stevije, ali najčešće se nalazi stevija u prahu (u obliku ekstrakta) kao i tečni ekstrakt stevije, ili rafinisana verzija izolovanih slatkih jedinjenja iz stevija biljke. Steviozidi i rebaudiozidi su dva jedinjenja iz ove biljke koja su stotinu puta slađa od šećera. Stevija je, dakle, prirodni zaslađivač koji je 100% prirodan, nema kalorija, nema ugljenih hidrata, nema glikemijski indeks, ima ukus kao da je u pitanju čist šećer i pogodna je i za dijabetičare.

Stevija u prahu se može dodati u napitak – poput kafe, čaja, jogurta, šejka i dr. Stevija je odlična i zdrava zamjena za šećer u raznim receptima za pripremu kolača i generalno poslastica. Tečni ekstrakt stevije je možda ipak pogodniji za pića, dok je stevija u prahu pogodnija kao sastojak u receptima za spremanje poslastica. Kada spremaju kolače, neki ljudi često pomiješaju steviju u prahu sa eritritolom, što je drugi prirodni zaslađivač (koji je mnogo glomazniji i niskokaloričan). Jedna kašičica ekstrakta stevije ima sličnu moć zaslađivanja kao čitava šolja šećera, pa stoga vodite računa koliko ćete dodati u receptima.

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

Kako da uzgojite LUK KOZJAK ?

JAPANSKA JABUKA – Evo kako da je uzgojite u svome dvorištu

Uzgojite malinu na terasi svog stana

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI