Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiŠteta na usjevima kukuruza i do 50 odsto

Šteta na usjevima kukuruza i do 50 odsto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA, BIJELJINA – Na usjevima kukuruza u RS došlo je do štete koju su uzrokovali nedavno olujno nevrijeme, grad, ali i sve intenzivniji napadi kukuruzne zlatice i plamenca, a poljoprivrednici je na pojedinim područjima golim okom procjenjuju na oko 50 odsto.

Ljubo Maletić, poljoprivrednik iz Semberije i predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, rekao je da je nevrijeme na području Semberije povaljali kukuruz, tako da će šteta biti velika.

“U više navrata u Semberiji je bilo oluje. Šteta je velika, posebno na kukuruzu, koji je polomljen i pokidan, tako da je stanje teško. Mi poljoprivrednici od oka procjenjujemo da zasad štete ima oko 50 odsto ako se ne popravi stanje, a nadamo se da će se popraviti i da neće biti više nevremena”, rekao je Maletić.

On ističe da je i u drugim dijelovima RS stanje slično, jer je u pojedinim mjestima bilo i grada, ali i poplava.

Maletić ističe da na području Semberije nije bilo napada kukuruzne zlatice i plamenca, tako da se na to i ne mogu požaliti.

Međutim, iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, istakli su da su nepovoljne vremenske prilike na ovom području pogodovale razvoju štetočina u usjevima kukuruza, pa je i evidentiran intenzivniji napad kukuruzne zlatice i plamenca.

“Ukoliko je primijećeno prisustvo ovih štetočina, poljoprivrednici nakon žetve treba da uklone žetvene ostatke i duboko uzoru parcele. Na parcelama gdje je prisutna kukuruzna zlatica kukuruz ne treba sijati tri godine”, rekao je Danijel Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora.

On je dodao da hemijske mjere zaštite u našim uslovima skoro da nisu moguće, s obzirom na to da su stabljike kukuruza visoke, što zahtijeva posebne skupe prskalice za primjenu sredstava za zaštitu.

Egić je za Srnu naglasio da je na području prijedorske regije prisustvo kukuruzne zlatice evidentirano prije četiri godine, te da ekonomska šteta od ove štetočine može biti i do 50 odsto.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da je u Posavini na parcelama mnogo štete na kukuruzu od grada, te je mnogo polomljenih stabljika od zadnje oluje.

“Zasad nemam izvještaj da je na terenu bilo napada plamenca i kukuruzne zlatice, međutim moramo imati u vidu da su plamenac i kukuruzna zlatica pratioci kukuruza gajenog u monokulturi, te je kod nas to postala svakodnevica. Sigurno je da ćemo imati zabilježenih i ovakvih situacija i to ćemo vidjeti u narednih sedam dana koliki će biti omjeri napada, ali da ih ima, ima ih”, rekao je Marinković.

On ističe da je još rano govoriti o procjeni štete u procentima, ali da štete svakako ima, te da je gotovo svaka parcela pretrpjela štetu od bar 10-20 odsto zbog oluje.

Marinković je dodao da je takođe rano govoriti o poskupljenju i da se može raditi samo o nagađanjima, ali je činjenica da je kukuruz imao loše uslove.

Izvor: Nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI