Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteŠta zapravo kupujemo kada kupujemo jeftinu zemlju

Šta zapravo kupujemo kada kupujemo jeftinu zemlju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Raznovrsna ponuda zemlje za sadnju i presađivanje biljaka svake je godine sve bogatija, uz širok raspon cijena za određenu vrstu supstrata. Budući da se mnogo ne razlikuju na prvi pogled, često se odlučujemo za jeftiniju zemlju čiji je kvalitet nažalost upitan.

Uprkos tome što u početku nisu vidljive znatne razlike između vrsta zemlje za sadnju biljaka, tek se poslije može utvrditi pogrešan odabir nakon što problemi s biljkama postanu sve brojniji.

Zašto je cijena određenih vrsta zemlje toliko niska?

Određivanje optimalnog supstrata za pojedinačnu biljku jako je zahtjevno jer i male razlike u prozračnosti, količini vode, hranjivih tvari ili organske tvari… mogu dovesti do velikih promjena pri rastu i razvoju biljke.

Zbog toga je priprema kvalitetne mješavine supstrata zahtjevan postupak koji utieče i na cijenu.

Glavni nedostatci cjenovno pristupačnih supstrata, tj. jeftine zemlje su:

 • Neprikladan pH – ili previše kiseo ili bazičan.
 • Loše pomješane sirovine u mješavini supstrata – zemlji, zbog čega u jednoj vreći istog supstrata dobijamo više komposta, a u drugoj više bijelog treseta.
 • Loše samljeveni supstrati s velikim česticama ili još većim komadima treseta.
 • Neprimjerena prozračnost: supstrat je ili previše zbijen ili previše sipak, zbog čega se prebrzo suši ili guši  korijen biljke.
 • Loše zadržavanje vode.
 • Loša početna vlažnost – supstrat je ili previše vlažan ili previše suh, zbog čega se teško vlaži.
 • Prisutnost neželjenih čestica – loše prosijan supstrat sadrži veće čestice koje su smetnja ili su uopšteno nepoželjne poput: korova, štetočina, kamenja, plastike…
 • Loša kvaliteta sirovina – treset niske kvalitete te nedozreo ili pljesniv kompost.
 • Niski udio hranjivih tvari
 • Neugodan miris.

Šta će se dogoditi ako posadimo biljke u zemlju lošeg kvaliteta?

 1. Loš rast i razvoj biljke – najčešća je posljedica sadnje u neprimjerenu ili nekvalitetnu zemlju. Zbog toga biljka može propasti.
 2. Nekvalitetni supstrati mogu otežati rad. Ako su previše vlažni, otežavaju sadnju, a posađena biljka brzo propada zbog propadanja sistema korijena. Isto tako pretjerano suvi supstrati ne zadržavaju vodu zbog čega biljke brzo uvenu.
 3. Veće čestice u supstratu takođe mogu oštetiti sistem korijena biljkeKorov u supstratu uništava biljku, a štetočine se brže šire na druge biljke i supstrate.
 4. Plijesan u supstratu širi se na biljku i ostavlja za sobom vrlo neugodan miris, čime se širi loš zrak, pogotovo u zatvorenim prostorima. Povećava se i mogućnost razvoja novih neželjenih organizama koji se hrane raspadajućom organskom masom.

Zašto odabrati specijalnu zemlju?

Biljke su živi organizmi koji za rast i razvoj trebaju prikladan prostor (sunce, hlad, vlagu,temperaturu…),kao i tlo, tj. supstrat, u kojemu mogu primjereno uspijevati.

Teško je osigurati optimalne uslove za sve biljke odjednom, zbog čega ih je nužno saditi u supstrat koji je prikladan za određenu skupinu biljaka.

Izvor: napravivrt.hr

PROČITAJTE:

Kako da ljubičice stalno daju raskošne cvjetove

Cimet u bašti: Prirodni fungicid, tjera štetočine, stimuliše rast biljaka!

Da li kamilica može da se posije iz kesice čaja?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI