Nedjelja, 26 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠta možete raditi u voćnjaku u ovom periodu

Šta možete raditi u voćnjaku u ovom periodu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zavisno od vremenskih uslova, tokom decembra mjeseca se može odraditi dosta toga što je propušteno u proteklom periodu, samo ako uslovi to dozvoljavaju.

Sadnju ne trebamo obavljati ako je temperatura u minusu, jer može doći do oštećenja korijenovog sistema,  a samim tim i do smanjenja prijema sadnica.

Prednost zimske sadnje je u tome što je korijenov sistem aktivan tokom zime tj. nakon sadnje on će se pripremiti na dobar način za početak vegetacije.
Odmah nakon sadnje voćke trebamo zaštititi od divljči jer, zečevi i srne mogu napraviti velike štete koje mogu smanjiti prijem sadnica. Najbolje je ograditi ceo zasad žicom, ali ova mjera je dosta skupa, pa se u praksi stabla štite pojedinačno plastičnom mrežicom.

Ukoliko se sadnja ne završi dok su povoljni vremenski uslovi, sadnice je potrebno utrapiti do ponovnog momenta sadnje. Sa sadnim materijalom se treba postupati oprezno, kako bi se sačuvale od isušenja, mehaničkih oštećenja i drugo. Takođe se treba voditi računa da ne dodje do mješanja sadnica različitih sorti.
Trapenje sadnica se može obaviti na više mjesta, i to: ispod nastrešnica, podrumima, garažama i dr. Najbolji materijal koji se koristi prilikom trapenja je vlažan pjesak.

Trap se formira tako što se na dno nabaci pjesak debljine 20 cm i sirine 50 cm cijelom dužinom, sadnice se ređaju snop do snopa ,a zatim se nabaci sloj pjeska, potom se ređa drugi red i postupak se ponavlja.
Kod trapljenja na otvoreno potrebno je izabrati povoljno mjesto gdje ne treba dolaziti do zadržavanja viška vode. Kod ovakvog načina trapljenja otvara se brazda dubine 40-50 cm, ručno ili plugom zatim se postavljaju snopovi pa poslije toga se nabacuje trošna zemlja ili pjesak kako bi se istisnuo vazduh izmedju žila.

Izvor: domacinskakuca.rs

PROČITAJTE:

Da li je bolje orezati voće početkom zime ili kasnije?

Osigurajte prinos u voćnjaku – Po opadanju lišća neophodno je da primjenite ove mjere

Jesenji tretman voća – Šta je sve potrebno voćnjaku u ovom periodu

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI