Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSistemi za navodnjavanje i prihranu u plastenicima

Sistemi za navodnjavanje i prihranu u plastenicima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ručnim zalijevanjem i prihranom ne možemo osigurati kvalitetan uzgoj i veliki prinos.

Zato je neophodno plastenik opremiti automatskim sistemom za navodnjavanje i prihranu s vrlo preciznim dozatorima, timerom i tenziometrom koji će točno odrediti potrebnu količinu i trenutak dodavanja hranjive otopine. Jedinica za navodnjavanje i prihranu pri hidroponskom uzgoju biljaka vrlo je složena oprema. Pri njenom izboru treba voditi računa o ukupnoj dnevnoj potrošnji vode te stvarno potrebnom broju recepata odnosno kultura koje će se istovremeno uzgajati. U neposrednoj blizini jedinice postavlja se dodatni spremnik za vodu.

Veličina tog spremnika takođe se određuje na temelju prosječne dnevne potrošnje vode, koja u pravilu ne prelazi količinu od 10 l/m2 tokom24 sata. Uporaba spremnika nije obavezna ali se njegovom ugradnjom osigurava taloženje krupnijih čestica i ujednačenija temperatura vode na ulazu u jedinicu.

Pored navedene opreme ovaj komplet sadrži i prenosivi konduktometar i pH metar s transportnom kutijom. Mjerači su profesionalne izvedbe i neophodni su za rad pri ovoj vrsti uzgoja. Jedinica sa spremnicima za hraniva i kiselinu te priručnim spremnikom vode u pravilu se smješta unutar jednog od plastenika, vodeći pri tome računa o pravcima budućeg proširenja kako bi se mogao pravilno dimenzionirati primarni i sekundarni cijevni razvod.

Broj navodnjavanja tokom dana zavisi od vremena, količini svjetlosti, razvijenosti rasada i podlozi. Kod uzgoja na kamenoj vuni tijekom dana može biti i preko 30 navodnjavanja. Sistem za navodnjavanje i prihranu može biti otvoren i zatvoren.

Kod otvorenih sistema drenažna voda se ne reciklira u istom sistemu nego se uz pomoć cijevi skuplja na jednom mjestu i koristi za druge namjene. U slučaju njenog ispuštanja u okoliš moglo bi doći do onečišćenja tla i vode. U zatvorenom sistemu drenažna voda se reciklira, sterilizira i ponovno koristi.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI